Bisericile de lemn din Țara Făgetului, o comoară ascunsă a Banatului

Bisericile de lemn din Țara Făgetului, o comoară ascunsă a Banatului

Sursa foto: Biserica de lemn din Dragomirești, Timiș – Wikipedia Commons/ Mircea Rareș Țetcu

În inima Banatului stă ascunsă o comoară încă nedescoperită de publicul larg. Dacă nu se iau măsuri urgente de salvare, există riscul să nu mai fie descoperită niciodată, pentru simplul motiv că în curând nu va mai exista. Este vorba despre bisericile de lemn din zona Făgetului, biserici cu trăsături aparte, tipic bănățene, ele neasemănându-se nici cu cele din Maramureș, nici cu cele din Transilvania. Construite din bârne de stejar, cu acoperiș de șindrilă și fundație din piatră, ele stau ca mărturie a eliberării Banatului de sub ocupație otomană, fiind adevărate elemente de patrimoniu cultural.

Dacă la început de secol trecut în Banat stăteau mândre peste 200 biserici de lemn, în prezent se mai găsesc doar 26, dintre care 23 sunt declarate monumente istorice. Asta și datorită faptului că nu există o infrastructură turistică care să facă profitabile investiții în reabilitarea lor, deși ar merita cu prisosință. De-a lungul timpului, au existat totuși încercări de restaurare a unora dintre ele, cum ar fi programul susținut de Institutul Național al Patrimoniului, restaurări făcute în pripă, unii ar spune chiar în bătaie de joc, pe bani mulți. În cadrul acestui program au fost restaurate șapte biserici, printre care amintim de cea de la Margina, care a fost ”reabilitată” până la punctul la care nu mai seamănă deloc cu ce era înainte – ea aducând acum cu o biserică maramureșeană, toate elementele autentice fiind înlocuite, pierzându-se astfel substanța istorică.

Un altfel de program de restaurare a fost început prin proiectul „Biserici înlemnite din Banat”, o asociație interdisciplinară compusă din arhitecți și peisagiști locali, care își dorește să întreprindă „un demers pentru salvarea și conservarea patrimoniului rural din Banat, a bisericilor de lemn și cimitir și nu doar, de secol XVII-XIX”, după cum specifică chiar ei. După un studiu al zonei, a fost ales ca punct de plecare satul Crivina de Sus, unde se află cea mai veche (după datele noastre) biserică de lemn din Banat, construită în 1676 în zona Ilia și adusă în Crivina în a doua jumătate a secolului XVIII, coborâtă pe râul Mureș și trasă cu boi de pe mal. Biserica este încadrată în lista de monumente istorice de importanță națională și universală, sub hramul Cuvioasei Paraschiva.

Proiectul celor de la „Biserici înlemnite în Banat”, început în 2013 cu un atelier în jurul bisericii pentru studierea ei și a cimitirului dimprejur, este încă în desfășurare. Scopul lui este readucerea în folosire și scoaterea din anonimat a tuturor bisericilor de lemn din zonă, Crivina fiind doar prima pe listă. Pe lângă salvarea bisericii propriu-zise, proiectul își mai dorește să ajute la o dezvoltare sustenabilă în zona rurală. Etapele acestui proces ar fi punerea în siguranță a bisericii prin acoperire, restaurarea, iar mai apoi utilizarea și reintegrarea ei în viața comunității. Până în prezent, prin atelierul lor au trecut peste 100 de studenți și peste 50 de specialiști în diverse domenii (arhitectură, urbanism, peisagistică, istorie, arte, antropologie, teologie etc.), iar anul acesta își propun să finalizeze procesul de restaurare. Vine apoi rândul altor biserici, arhitecții de la „Biserici înlemnite” făcând în acest sens un tur de documentare la finele anului trecut, prin care s-au inventariat 16 lăcașuri de cult din zona Banatului, stabilindu-se prioritățile pentru următoarea perioadă.

Bugetul de 100.000 lei (300.000 lei pe parcursul anilor) alocat la începutul anului de către Consiliul Județean pentru Catedrala Mântuirii Neamului, care deja a primit de la stat sume considerabile, ar putea fi de ajuns pentru cel puțin punerea în siguranță a trei dintre aceste biserici de lemn din Timiș, dacă nu chiar restaurarea aproape în întregime a uneia, făcută bineînțeles de către oameni competenți și integri, cu materiale și prin metode tradiționale, nu ca prilej de umplut buzunarele proprii.

Vă invităm, așadar, să descoperiți unul dintre cele mai interesante trasee turistice din Banat, prin Țara Făgetului.

Acest articol este parte a Ziarului USR Timiș, nr. 1/2018, pe care vă invităm să-l citiți.