#MesajeDeLaCandidații în campania internă a USR pentru Primăria Timișoara. Aida Szilagyi

#MesajeDeLaCandidații în campania internă a USR pentru Primăria Timișoara. Aida Szilagyi

Am 54 de ani, sunt căsătorită, am o fiică minunată, îmi fac meseria din pasiune şi am o situaţie materială mai mult decât stabilă.

M-am născut din părinţi romani, în cel mai mic oraş din ţară, oraşul Nucet, judeţul Bihor, singurul din zonă care avea o maternitate la acea vreme. Am copilărit în oraşul Dr. Petru Groza, actualmente Ștei, un oraș cu străzi simetrice și clădiri uniforme, ridicat de ruși în anii de după război, in vremea exploatarii minereurilor de neferoase şi uraniu, resurse scumpe care luau calea URSS.

Liceul l-am făcut în Oradea, unde am urmat secţia de chimie biologie, unica pe judeţ. Fiindcă mi-a plăcut logica chimiei, am ales să urmez ingineria chimică, după care am fost repartizată la Margina, o secţie a combinatului chimic Solventul. După decembrie 1989, şi multe petreceri (!) m-am transferat la Solventul Timişoara unde am lucrat în trei schimburi la sectia de producere a polietilenei, până când fabrica s-a oprit definitiv, sursa de materii prime fiind tăiată din cauza războiului din Serbia.

🔹 Întâlnirea cu ecologia s-a produs în anii 2000, când pentru o vreme am coordonat problemele de mediu la Solectron România, locul unde am început să mă formez ca profesionist. Din 2007, în calitate de consultant senior al firmei Denkstatt România, am început colaboarea cu Primăria realizând mai multe proiecte: Studiul de fezabilitate staţie de compostare a deşeurilor vegetale, Inventarul de emisii cu efect de seră şi prima Strategie de combatere a schimbărilor climatice din România; Proiectul Conurbant şi colaborarea la Planul de Acţiune pentru Combaterea Schimbărilor Climatice 2015 -2020.

În anul 2010, am fondat Asociația Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile, o organizație fanion care promovează eco-eficiența în industrie și tranziția către o economie verde. Am jucat consecutiv rolul de Președinte, Manager, Trainer, Expert sau Promotor în cadrul a numeroase proiecte naționale și internaționale spre beneficiul sectorului public și privat. Recent am finalizat teza de doctorat cu titlul “Abordări inovative în aplicarea eco-eficienței în companii” și doresc ca pe viitor să am oportunitatea de a insera în programele universitare noi teme precum eficiența resurselor, ecoinovarea sau economia circulară, atât de necesare pentru a dezvolta competențe reale în domeniul sustenabilității ale noilor generații.

🔹 Ce mă recomandă pentru funcţia de primar? Sunt un om al principiilor, sunt loială şi de o sinceritate uneori brutală. Experienţa mea profesională îmi permite o abordare nouă, din perspectiva ecologică, care nu numai că suscită un mare interes dar este şi foarte necesară.

În prezent, aproape 54% din populația lumii locuiește în zone urbane și până în 2050 aceasta va crește cu peste 2,5 miliarde de oameni (ONU, 2014). În acest context, întrebarea este ce putem face ca orașele să contribuie pozitiv la bunăstarea tuturor locuitorilor lor și la durabilitatea lor economică, socială și ecologică. Datorită complexității sporite a funcționalității și limitărilor impuse de condițiile existente, orașele se confruntă deja cu mari provocări, cum ar fi deficitul de resurse, barierele instituționale, cadrul legislativ restrictiv, deficiențe ale infrastructurii, inegalitatea, congestionarea, criminalitatea și bolile, care se vor agrava doar prin creșterea urbanizării. Ca atare, instrumente inovatoare pentru ”planificarea și ingineria unor soluții coordonate pentru a transforma orașele” se vor afla în centrul vieții durabile în viitor.

🔹 Timişoara nu face excepţie. Observăm în mod clar că oraşul nu ţine pasul cu dezvoltarea economică. Aproximativ 100 000 de oameni au sosit în oraş în ultimii 5 ani urmând oferta bogată de locuri de muncă a multinaţionalelor, însă oraşul a fost total nepregătit să îi primească. Pornesc de la idea ca administrațiile locale au un rol cheie și dețin toate instrumentele necesare pentru a seta, stimula și gestiona un cadru favorabil, pentru dezvoltarea unui oraş modern, european. Timişoara de mâine are nevoie de o adminstrație responsabilă, de o planificare urbană inteligenta, de un management urban performant, de digitalizare, şi de un cadru legislativ adecvat.

Este ceea ce vom încerca să creăm pentru Timişoara.



➡️ Câștigătorul va fi desemnat prin votul tuturor membrilor filialei USR Timișoara și va fi anunțat public în data de 20 iulie.

Urmărește-i și tu, pentru că fiecare dintre aceștia reprezintă o altă nuanță a valorilor și principiilor care ne motivează să luptăm pentru România, Timiș și bineînțeles Timișoara.

💙 Iar dacă vrei să-i susții și cu un vot pentru a deveni candidatul oficial al USR pentru primăria Timișoarei, te așteptăm alături de noi.