#MesajeDeLaCandidații în campania internă a USR pentru Primăria Timișoara. Dominic Samuel Fritz

#MesajeDeLaCandidații în campania internă a USR pentru Primăria Timișoara. Dominic Samuel Fritz

Viața mea profesională mi-a permis să activez la granița între politică și administrație: Am elaborat proceduri de management mai bune în cadrul unui minister din Liberia; am participat la două misiuni de planificare a intervenției umanitare ale Guvernului german după cutremurul devastator din Haiti în 2010; am asistat la negocieri de pace între mai multe țări africane; am coordonat munca unei comisii strategice a Băncii Africane de Dezvoltare, condusă de fostul Secretar General al ONU, Kofi Annan și fostul Director Executiv FMI/fostul Președinte german Horst Köhler.

O întrebare primordială m-a acompaniat de-a lungul carierei mele: cum putem transforma instituții imperfecte ca să servească comunități puternice?

Aceasta este întrebarea pe care am avut-o în gând atunci când am decis să-i rog pe membrii USR să-mi acorde încrederea de a fi candidatul lor pentru Primăria Timișoara.

Timișoara nu duce lipsă de dezvoltare, ci de dezvoltare coerentă care se leagă de o viziune pe termen lung. Timișoara nu duce lipsă de idei, ci de o administrație care știe să asculte ideile. Timișoara nu duce lipsă de soluții, ci de soluții bine implementate.

Iar politica nu duce lipsă de promisiuni, ci de principii.

Așa că, în loc de o listă cu promisiuni sau soluții gata făcute, acestea sunt principiile pe care se bazează viziunea mea pentru Timișoara:

🔹 Timișoara, oraș pionier în Europa

Timișoara a fost odată un far al inovației mult dincolo de granițele României. Și poate fi din nou. Aici putem reinventa viitorul Europei: ce înseamnă comunitate într-o eră a individualismului? Cum poate digitalizarea sluji omului, și nu invers? Care este viitorul mobilității urbane? Cu cât mai bine vom răspunde la întrebările viitorului, cu atât mai mult vom putea atrage și fonduri europene.

🔹 Un oraș al cartierelor

Timișoara este mult mai mult decât centrul ei impresionant. Timișoara e în primul rând acolo unde trăiesc oamenii – în cartiere. Ele trebuie puse în valoare din nou, fiecare cu caracterul său propriu.

🔹 Infrastructura care conectează oameni

Pentru descongestionarea infernalului trafic timișorean este nevoie de masive și coerente investiții în transportul în comun (accesibil! punctual! previzibil!) și în infrastructura pentru biciclete. Fiecare bicicletă pe stradă în plus înseamnă o mașină în trafic în minus. Avem nevoie de locuri de parcare (scumpe) sub- sau supraterane în centru, și de parcări (ieftine) rezervate pentru riverani în cartiere.

🔹 Un oraș al tuturor generațiilor

Timișoara este un oraș tânăr. Trebuie să investim mult mai mult în copii, tineri și studenți. Copiii din creșe și grădinițe merită mai mult personal. Elevii merită săli de sport și condiții mai bune în școlile lor. Studenții nu trebuie tratați ca niște trecători, ci ca o resursă importantă pentru un oraș ce se dorește a fi dinamic și atractiv.

🔹 Timișoara verde și curată

“Natură” și “oraș” nu sunt în contradicție – dimpotrivă, succesul unui oraș modern depinde din ce în ce mai mult de dezvoltarea lui durabilă și ecologică. Timișoara are enorm de multă natură de oferit, care trebuie respectată și pusă în valoare.

Un oraș care respectă natura și oamenii înseamnă și un oraș curat. Din prima zi a mandatului vom prioritiza salubrizarea orașului, mai ales în cartiere.

🔹 Viața culturală – sufletul Timișoarei

Cultura în acest oraș este mult mai mult decât o sursă de divertisment pentru locuitori sau turiști, are un rol de motor și întregitor pentru societate. Instituțiile culturale ale orașului trebuie susținute în continuare. Dar să le dăm libertatea de a crea și actorilor independenți din cultură: fie trupe de rock, teatre independente sau pictori și sculptori, artiștii merită o susținere sistematică și fiabilă, nu în ultimul rând cu punerea la dispoziție a spațiilor.

O componentă culturală care ne îmbogățește pe toți este excepționalul patrimoniu arhitectural al orașului. Timișoara nu are viitor fără o prezervare mai demnă a trecutului său. Soluții (și fonduri) vor trebui găsite nu doar la nivel local, ci și cu o colaborare creativă cu instituții județene, naționale și europene.

🔹 Administrație eficientă, digitală și aproape de oameni

Primăria Timișoara are nevoie de o reformă profundă. Majoritatea problemelor cu care se confruntă timișorenii sunt doar simptome ale unor instituții disfuncționale. Ne trebuie o nouă cultură organizațională, bazată pe colaborare, nu ierarhie; funcționari publici care tratează cetățeanul ca un client, nu ca un petiționar; eficientizarea serviciilor prin digitalizare radicală.

Nu în ultimul rând, vom stopa sifonarea și risipirea banilor publici în scopuri personale sau ale firmelor de partid. Începând cu un audit general al finanțelor primăriei și a societăților comerciale din subordine, vom introduce măsuri de transparență fără precedent și vom avea zero toleranță față de corupție.

Timișoara nu este un oraș sărac. Bogăție îi aducem noi, cetățenii, cu banii, ideile și timpul nostru. Merităm o administrație și un primar care să aibă voința să se folosească de acest potențial pentru a transforma orașul.➡️ Câștigătorul va fi desemnat prin votul tuturor membrilor filialei USR Timișoara și va fi anunțat public în data de 20 iulie.

Urmărește-i și tu, pentru că fiecare dintre aceștia reprezintă o altă nuanță a valorilor și principiilor care ne motivează să luptăm pentru România, Timiș și bineînțeles Timișoara.

💙 Iar dacă vrei să-i susții și cu un vot pentru a deveni candidatul oficial al USR pentru primăria Timișoarei, te așteptăm alături de noi.