Finanțare europeană pentru schimbarea sistemului de bilete de transport public din Timșoara vechi de 14 ani

Modernizăm transportul public din Timișoara și creștem calitatea serviciilor pentru cetățeni.

Asta înseamnă că în următorul an, călătorii vor avea un nou sistem de informare în stații, își vor putea planifica mult mai simplu călătoriile direct de pe telefon, își vor putea cumpăra abonament online, iar noi vom ști în permanență unde sunt mijloacele de transport pe traseu și câți călători sunt în autobuze, tramvaie sau troleibuze și câți au plătit călătoria.

În plus:

👉 Schimbăm întreaga flotă de transport, doar cu fonduri europene. Toamna trecută am câștigat două finanțări istorice în valoare de 400 milioane de lei care ne permit să înlocuim toate cele 150 de autobuze, tramvaie și troleibuze vechi care circulă în prezent în oraș.

👉 Iar acum, am început un proces de restructurare financiară a societății de transport (STPT, fostul RATT), prin care plătim datoriile vechi care o sufocă și obținem o ștergere a 40% din cele rămase.

Din 2019 există o Ordonanță de Guvern prin care pot fi radiate o parte din datoriile istorice ale unor companii, iar intenția noastră este să ne folosim de această posibilitate. O parte din datoriile curente trebuie șterse plătind cu banii jos și o altă parte, cca 35%, vor fi radiate de ANAF. În cifre concrete înseamnă că avem de plătit datorii istorice de 52 de milioane de lei, din care am plătit deja 37 de milioane. Datoriile rămase care vor fi reeșalonate pe 7 ani, o povară mult mai mică, suportabilă mult mai ușor de către STPT.