Cătălin Drulă

Cătălin Drulă

Deputat | Președinte USR

Despre mine

Sunt Cătălin Drulă, de profesie IT-ist, fost olimpic la informatică. Am studiat în Canada, la University of Toronto unde am fost admis cu o bursă de merit în anul 1999. Am o diplomă de licență (B.Sc.) și una de master (M.Sc.), ambele cu specialitatea Computer Science.

După ce am terminat facultatea, am revenit în țară în 2005 și de atunci am fost implicat în proiecte antreprenoriale în IT. Mai întâi, un proiect propriu prin care am dezvoltat de la zero o platformă de comunicare prin Bluetooth (tehnologie studiată în teza mea de master de la Toronto). Ulterior, am lucrat pentru o serie de startup-uri situate în California pe mai multe tehnologii inovatoare, precum receptoare TV în software sau roboți pentru teleprezență.

Ultimul proiect la care am lucrat a fost un sistem de livrare de produse medicale (sînge, plasmă, coagulanți) cu avioane fără pilot, automatizate, care în prezent este operațional în Rwanda. Prin intermediul telefonului mobil, în cazurile de urgență (în special hemoragii post-partum) se comandă sîngele pentru transfuzie care este imediat încărcat într-un avion-dronă care zboară cu 100km/h și livrează pachetul la destinație (până la 70km distanță) în mai puțin de o oră.

În același timp, în ultimii ani m-am implicat în societatea civilă. Împreună cu alți cetățeni activi am monitorizat proiectele de infrastructură de transport, în special construcția de autostrăzi. Am fondat Asociația Pro Infrastructură, cel mai activ ONG din domeniu, care realizează filmări aeriene ale șantierelor de construcții și monitorizează progresul lor.

Am protestat în stradă la Colectiv, moment în care nu-mi închipuiam că voi ajunge să fac parte din guvernul care a urmat. Am avut o discuție cu premierul Cioloș în care mi-a cerut idei despre domeniul infrastructurii de transport. După discuție mi-a propus să mă alătur echipei sale în calitate de consilier pe probleme de infrastructură. A fost o decizie pe care am luat-o greu, dar a cîntărit mult încrederea în onestitatea și profesionalismul lui Dacian Cioloș.

În guvern, prima prioritate a fost să deblocăm șantierele mari de autostrăzi care erau sistate și îngropate în birocrație și formalități neefectuate (exproprieri, acorduri, avize de mediu). Ne-am concentrat pe o debirocratizare a sistemului de avizare a infrastructurii de transport, concretizată în Ordonanța de Urgență 7/2016, ca urmare a unui efort pe care l-am coordonat. Ulterior, am promovat și susținut neîncetat idei și proiecte de reformare și profesionalizare a gestionării investițiilor în infrastructură.


De ce mă implic

Mai sunt desigur, multe de făcut, mai multe decât am putut face în 10 luni cu un sistem în față care nu e încă reformat. Am văzut în acest an administrația dinăuntru, am reușit împreună cu colegii mei entuziaști să facem unele breșe și să avem succese de etapă. Dar pe termen mediu și lung e nevoie de mai mult. E nevoie de susținerea politică a unui proiect de reformă a administrației publice.

Am realizat în ultimele luni că fără implicarea noastră, ca generație, lucrurile nu se vor schimba. O clasă politică nouă și curată nu va apărea magic, ci numai dacă oameni ca noi nu vor mai sta pe margine. Am venit la USR împreună cu mai mulți colegi din guvernul Cioloș ca o continuare firească pentru că ne-am regăsit în valori și principii comune. Cred că proiectul USR este o șansă extraordinară să facem politică altfel: onest, competent și cu interesul public pe primul loc.

Restul echipei

Viviana Țecu

Viviana Țecu

Consilieră județeană | Vicepreședintă USR Timiș
Alexander Bran

Alexander Bran

Vicepreședinte USR Timișoara
Paula Romocean

Paula Romocean

Consilieră locală | Președintă USR Timișoara
Raluca Grosu

Raluca Grosu

Vicepreședintă USR Timișoara