Noi datorii pentru a plăti vechile datorii. Primăria Timișoara vrea să împrumute 203 milioane lei

Anul trecut, Nicolae Robu încerca să justifice un nou împrumut prin nevoia de a investi în Pasajul Solventul. Așa se justifica proiectul de Hotărâre a Consiliu Local pentru aprobarea unui credit de 213 milioane lei, un împrumut din care jumătate din bani ar fi trebuit să meargă pentru dezvoltare. Așadar domnul primar ne promitea că va folosi 113 milioane de lei pentru a refinața datoriile Primariei și că 100 milioane lei vor merge către proiecte de care timișorenii au nevoie.

Toți cei 203 milioane lei merg pentru plata unor datorii

Astăzi, justificarea asta – oricum fantezistă, pentru că proiectul Solventul tot așteaptă din 2013 – a dispărut. Primăria recunoaște de ce ia noul credit de 203 milioane lei: pentru că nu mai are bani și are nevoie de surse de finanțare pentru a funcționa. Așadar, toti banii se duc pe datoriile pe care le avem deja, nici pomeneală de bani pentru dezvoltare. Tot ce face domnul Robu e să scape, timp de 2 ani, de plata ratelor pentru creditele vechi, mai ales că vor fi alegeri locale la anul.

Luăm 203 milioane lei având consultanță de la o firmă cu trei angajați

Pentru contractarea împrumutului, Primaria a beneficiat de consultanță din partea unei firme ce are doar trei angajați. Cum altfel sub administrația Robu? Primăria Oradea este auditată în fiecare an de agenția internațională de rating FITCH. Noi lucrăm cu firme care au avut în primii cinci ani de activitate zero angajați.

Cât de rentabilă este această refinanțare?

Pentru acest credit de 203 milioane lei (făcut pentru a plăti datorii vechi, ce cerc vicios!), nu există public un grafic de rambursare, așa cum nu există nici pentru cele patru credite pe care Primăria vrea să le refinanțeze prin noul credit.

An Sumă Instituție credit Primar
2010 4,8 mil € (~22,2 mil. lei) BCR Gheorghe Ciuhandu
2013 10,4 mil. lei BCR Nicolae Robu
2014 72,8 mil. lei IF Corporation Nicolae Robu
2018 98,5 mil. lei Ministerul de Finanțe Nicolae Robu

Alte întrebări pe care orice cetățean cu un pic de pregătire financiară și le-ar pune: de ce vrea primăria să refinanțeze un credit în euro care se plătește de 9 ani și pentru care probabil deja s-a plătit dobânda? De ce vor să achite un credit în euro (a cărui dobândă e legată de indicele EURIBOR, ce acum e negativ), cu unul proaspăt contractat în lei (a cărui dobândă e legată de indicele ROBOR, aflat la peste 3%)?

Cât de bine stă de fapt bugetul Timișoarei?

Să nu uităm si că a trecut mai puțin un an de când primăria s-a mai împrumutat cu 100 de milioane lei din Trezorerie pentru a plăti subvenția în avans pentru Colterm.

Nu știu câți vă mai amintiți, dar anul trecut administrația Robu a fost cu un picior în insolvență. Bani de salarii nu prea mai erau, cei de la STPT erau la a doua lună fără salarii, Coltermul era cu conturile blocate și fără gaz, șantiere erau oprite din lipsă de fonduri, iar Primăria nu a putut să își plătească obligațiile financiare. Ce rezolvă acest credit?

În primul și în primul rând dă o perioadă de grație de doi ani, cele patru credite de mai sus (dintre care trei contractate în timpul de când domnul Robu este primar) vor fi unite într-unul singur, iar plata pentru datoriile făcute de administrația domnului Robu va începe din 2021. Bugetul Timișoarei este în piuneze după șapte ani de dezvoltare fără cap a actualei administrații. 80% din bugetul consolidat din 2018 a mers pe cheltuieli de funcționare, numărul angajaților din primărie a crescut, salariile au crescut și ele la plafoane maximale, veniturile scad, iar banii de investiții sunt risipiți prin tot felul de firme de casă sau sunt prost administrați de SDM sau Colterm.

La capătul celei de al doilea mandat, Nicolae Robu și camarila sa au dus Timișoara aproape de colaps financiar și administrativ, singura soluție pe care o au e un nou credit pentru a acoperii datoriile pe care tot ei le-au făcut. De fapt soluția este o nouă administrație pentru Timișoara, una profesionistă, ce să lucreze pentru comunitate.