Un teren uriaş în inima Timișoarei, două clădiri de patrimoniu și 100 de ani de istorie în pericol. Opriți PUZ-ul de pe terenul Liceului de Arte!

Un teren uriaş în inima Timișoarei, două clădiri de patrimoniu și 100 de ani de istorie în pericol. Opriți PUZ-ul de pe terenul Liceului de Arte!

Opriți distrugerea clădirilor istorice din centrul Timișoarei!

În 1919 s-a construit Liceul Israelit din Timișoara, clădire care a devenit celebrul Liceu de Arte Plastice în anii 70. În 2019 se votează distrugerea lui. Haideți să oprim Planul Urbanistic Zonal care este pe ordinea de zi a Consiliului Local mâine (vineri) și care va permite să se construiască un monstru de clădire în mijlocul Timișoarei. Din clădirile istorice vor rămâne doar fațadele. Avem nevoie de o dezvoltare cu gust, bun simț și cu respect pentru istoria locului, nu cu buldozerul. Scrieți acum consilierilor locali să nu voteze acest proiect în forma propusă! DIMECA RADU (PNL) radu.dimeca@primariatm.roCiprian Mihok (PNL) ciprian.mihok@primariatm.ro CĂLDĂRARU LUCIAN (PNL) lucian.caldararu@primariatm.roSÎRBU NICUȘOR (PNL) nicusor.sirbu@primariatm.roSandu Stefan (PNL) stefan.sandu@primariatm.roBARABAȘ LORENZO (PNL) lorenzo.barabas@primariatm.roAdrian Lulciuc (PNL) adrian.lulciuc@primariatm.roMARIȘ DANIELA (PNL) daniela.maris@primariatm.roGrigore Grigoroiu (PNL) grigore.grigoroiu@primariatm.roMOȘIU SIMION (PNL) simion.mosiu@primariatm.roTÎRZIU ADELINA (PNL) adelina.tirziu@primariatm.roPOPOVICI GABRIELA (PSD) gabriela.popovici@primariatm.roIDOLU IULIAN DANIEL (PSD) daniel.idolu@primariatm.roSZATMARI IOAN (PSD) ioan.szatmari@primariatm.roMAZILU OCTAVIAN (PSD) octavian.mazilu@primariatm.roIONESCU SORIN (PSD) sorin.ionescu@primariatm.roTAROPA LUCIAN (PSD) lucian.taropa@primariatm.roȚUNDREA LUMINIȚA (PSD) luminita.tundrea@primariatm.roBLOȚIU ANDRA-ANCA (PSD) MATEESCU IOAN (PSD) ioan.mateescu@primariatm.roSIPOS ELENA (UDMR)Marius Dugulescu (PMP) marius.dugulescu@primariatm.roPOPESCU RALUCA (PMP) raluca.popescu@primariatm.ro CHINDRIȘ LAURA (ALDE) Adrian Orza (Independent) adrian.orza@primariatm.ro

Gepostet von Dominic Samuel Fritz am Mittwoch, 23. Oktober 2019

În dreapta Primăriei Municipiului Timișoara se afla un teren impresionant care cuprinde în acest moment: un ansamblu înscris pe lista monumentelor istorice o parcare privată improvizată și o altă mare parte fără nicio construcţie. Interesul investitorilor pentru acest teren vast este uriaș! Întrebarea noastră este: ce ne dorim?

Vineri, 25 octombrie 2019, în ședința de Consiliu Local va fi votat un Plan Urbanistic Zonal care va reglementa destinația acestui teren situat chiar în inima Timişoarei.

Trebuie să luăm în serios propunerile cu care vine acest Plan Urbanistic Zonal care în acest moment permite să se construiască aproape fără limite, cu o densitate foarte mare. Se va permite demolarea clădirilor istorice, se pot păstra doar fațadele. O parte a planului este ca pe o mică bucată de teren, cam 400 de metri pătrați, să se construiască încă o bandă auto acolo. O bandă auto, cam acesta este prețul la care a vândut Primăria dreptul de a face – mai mult sau mai puțin – orice, pe acest teren!

Ne opunem acestui proiect alături de alte mii de timișoreni care nu doresc ca patrimoniul oraşului să fie batjocorit. În acest moment avem aici doua clădiri istorice importante: fostul Liceu de Arte Plastice și Inspectoratul Școlar care funcționează în fostul internat al liceului israelit.  Împreună, aceste două clădiri formează un ansamblu care este și înscris pe lista monumentelor istorice. O alta mare parte a terenului nu are nicio construcție, iar momentan o bucata de teren este folosită acum ca și parcare privată!

Acum un an, la debaterea publica a acestui proiect s-a tras un semnal de alarmă atȃt din partea cetăţenilor, cȃt şi a multor instituţii: Ordinul Arhitecților, Institutul Național al Patrimoniului, Mitropolia Banatului, Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei. Din păcate, aceste voci nu au fost ascultate și mai mult, minuta acestei dezbateri publice a dispărut de pe site-ul Primăriei, unde trebuia să fie publicată, prin lege.

Suntem fermi: noi toți ne dorim o investiție în acest loc! Noi toți vrem să se dezvolte orașul, să fie revitalizate cartierele istorice, cu tot cu idei noi, construcții noi, cu arhitectură captivantă, interesantă, nouă.

Dar acest lucru nu se poate obține cu buldozerul!

Clădirile istorice sunt o resursă finită. Generațiile anterioare ne-au lăsat moștenire o arhitectură impresionantă. Care va fi moștenirea noastră – distrugerea lor? Pentru că nu vorbim doar despre două clădiri istorice, vorbim despre viitor și propria noastră identitate. 

Întrebările fireşti care se impun în asemenea situaţie sunt: cui aparţine acest oraș? Pe cine ascultăm în procesul de luare a deciziilor? Ce înțelegem prin modernizare?  Vrem să avem un oraș superficial, în care nu rămân decât fațadele, sau un oraș cu personalitate, în care valorificăm trecutul pentru un viitor mai bun pentru toți?

Haideți să dezvoltăm acest loc special cu cap. Haideți să oprim acest Plan Urbanistic Zonal care va permite distrugerea clădirilor de patrimoniu. Noi suntem acum vocea oraşului, vocea locuitorilor care se opun distrugerii aproape fără discernămȃnt, în detrimentul păstrării unor valori istorice care vor fi irecuperabile.

Împreună putem salva spiritul Timișoarei!