USR Dumbrăviţa: Dezbaterea publică a Bugetului Local 2018

USR Dumbrăviţa: Dezbaterea publică a Bugetului Local 2018

Luni, 12 februarie 2018, Primăria Dumbrăvița organizează dezbaterea publică privind Bugetul Local pe anul 2018. La această întâlnire vor fi prezenți și reprezentanții USR Dumbrăvița. În cadrul dezbaterii, aceștia vor susține interesele cetățenilor, așa cum USR le percepe prin interacțiunea continuă cu locuitorii Dumbrăviței. Vă redăm textul adresei depuse la Primăria și Consiliul Local Dumbrăvița:

Domnule Primar/Domnilor Consilieri Locali,

USR Dumbrăvița consideră că bugetul local trebuie adoptat în condiții de transparentă, stabilit în corelație directă cu nevoile de dezvoltare ale localității, astfel încât să nu fim în situația anilor anteriori, când au fost contabilizate foarte puține din investițiile planificate. Subliniem faptul că Dumbrăvita are nevoie de o strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung, iar aceasta să se fie reflectată în alocările din bugetul local.

Pentru că dezbaterile cu privire la distribuirea a 44.686.810 lei să se realizeze cât mai eficient, USR Dumbrăvița propune ca punct de pornire nerealizările administrației locale din anii trecuți:

 • Alimentarea cu apa a comunei. Lipsa de presiune în multe zone în orele de vîrf (6-8 am și respectiv 6-10 pm). Solicităm primăriei să prezinte un plan de acțiune cu obiective concrete și date de atingere a acestor obiective menite să remedieze această situație.
 • Infrastructura deficitara de șosele, alei pietonale, care face dificil accesul în multe zone ale localității sau obligă pietonii să circule pe carosabil, expunându-se riscului de a fi accidentați de autovehicule.
 • Lipsa acută a locurilor din învațământul preșcolar (creșe și grădinițe) și gimnazial. Solicităm primăriei să prezinte un plan de acțiune cu obiective concrete, surse de finanțare și date de atingere a acestor obiective menite să remedieze această situație.

Administrația locală trebuie făcută în interesul și folosul cetățenilor, de aceea USR Dumbrăvița militează pentru transparență și solicită:

 • Stabilirea unor întîlniri trimestriale pe tema planificării și execuției bugetare între reprezentanții primăriei și cetățeni în care primăria să prezinte stadiul de execuție bugetară a diferitelor lucrări și costurile aferente, modificări intervenite, soluții aplicate și eventuale planuri de viitor iar cetățenii să aibă ocazia de a pune întrebări sau sugera modificări;
 • Publicarea pe site-ul primăriei notelor de fundamentare și a studiilor de impact pentru bugetul local pe 2018;
 • Publicarea pe site-ul primăriei a criteriilor folosite în stabilirea priorităților referitoare la asfaltarea străzilor, punctajele acordate în bază aplicării acestor criterii.
  Recomandăm publicarea acestora într-un format accesibil pentru căutare (Word, HTML) și nu PDF-uri cu foi scanate.

USR Dumbrăvita propune implementarea unor proceduri moderne de bugetare, prin adoptarea unui proces de bugetare participativă, în care cetățenii să aibă drept de decizie referitor la alocarea unei cote părți din buget către proiecte pe care ei le consideră prioritare. Astfel, o parte a bugetului de investiții să fie distribuiți nu doar prin consultarea cetătenilor, ci și prin acordarea participanților offline și on-line a unui drept de co-decizie.

De asemenea, USR Dumbrăvița propune luarea în considerare a următoarelor amendamente la proiectul de buget pentru anul 2018:

 • Implementarea unui proces de colectare selectivă a deșeurilor, așa cum sunt ele definite în Legea nr.211/2011 privind regimul deșeurilor și includerea în actualul buget de proiecte destinate acestui scop, știute fiind și amenzile prevăzute de aceeași lege, care urmează a fi aplicate începând cu 2020 autorități
 • Includerea în buget a resurselor necesare creării unui nou parc de joacă pentru copii ca alternativă pentru Parcul Central care este supra-aglomerat și nepotrivit activităților de joacă din considerente de poluare cu noxe și fonica, data fiind adiacența lui la artera principală de circulație din Dumbrăvița.
 • Asigurea cadrului legal de funcționare pentru un club sportiv școlar al localității și de desfășurare a activităților sportive, astfel încât să fie pusă în valoare sala polivalentă, în folosul comunității locale. În același timp reclamam lipsă interesului public pentru finanțarea echipei de fotbal, cu ambiții de promovare în Liga 3. Susținem încetarea finanțării echipei de fotbal la nivel profesionist, considerând inutile cheltuielile pe care le presupune participarea în competiții fără interes public. Aceasta trebuie să își mențină statutul de club amator, folosit strict pentru a acorda o șansa tinerilor talentați din localitate.
 • Abandonarea intenției de expropriere a unor parcele de teren pe alineamentul pădurii, în condițiile lipsei notelor de fundamentare, a planului de acțiune și a studiilor de impact pentru bugetul local. În lipsa acestora, prețurile actuale ne fac să ne gândim că suma propusă va acoperi abia câteva terenuri, ceea ce ridică un mare semn de întrebare asupra scopului acestui proiect.
 • Nu prezintă interes public susținerea postului Behela TV prin alocări de la bugetul local. Într-o perioadă în care mass media se îndreaptă dinspre tipar și TV către internet, considerăm absolut aberantă ideea cheltuirii unei asemenea sume pentru trecerea postului Dumbrăvița TV pe cablu.
 • Susținem ca fiind o prioritate majoră construcția unei creșe, a unei grădinițe și a încă unei școli generale, motiv pentru care propunem amânarea demersurilor privind construcția unui liceu. Datele oficiale arată că în 2017 Dumbrăvița avea 1.760 locuitori cu vârsta sub 14 ani, aceștia având la dispoziție o grădiniță, care activează într-un spațiu impropriu, respectiv o școală, cu mult sub nevoile reale.

În numele cetățenilor, ale caror probleme și solicitari le-am exprimat în randurile de mai sus, USR Dumbravița își exprimă încrederea că acestea au fost auzite, înțelese, luate în considerare și că se vor regăsi în toate demersurile dumneavoastră.

Cu deosebita considerație,
Vasile Bledea,
Președinte Filiala Dumbrăvița a Uniunii Salvaţi România