În anul 2015, domnul primar Nicolae Robu lua o decizie salutată cu entuziasm de foarte mulţi tineri și părinţi:
„Tinerii din mai multe cartiere au solicitat sa poată avea acces la terenurile de sport din incinta unităților școlare, de cele mai multe ori acestea fiind singurele existente în cartierul lor. Am decis ca, începand din data de 1 iulie 2015, toate terenurile de sport ale unităților școlare ale municipiului Timișoara să aibă acces liber pentru orice persoane doritoare sa practice sportul dupa terminarea orelor și pana la lăsarea întunericului.”
Din păcate, după doi ani problema încă există iar din diverse motive această decizie a rămăs fără urmări: nici până acum în 2017, în nicio școala din municipiul Timișoara nu este permis, în afara activităţilor școlare, accesul elevilor pe terenurile de sport.
Pe de altă parte, în diverse orașe din țară s-au emis Hotărâri de Consiliu Local, care permit, în anumite condiţii, utilizarea curţii școlii și a terenurilor de sport, de către elevi, pe perioada vacanţelor școlare, la sfârșit de săpămână sau chiar zilnic, după încheierea activităţilor școlare. În trei sectoare ale municipiului București, în orașele Cluj, Sibiu, Buzău și, mai aproape de noi, la Arad, Consiliile Locale au adoptat astfel de hotărâri.
Pentru că din păcate orașul nostru nu beneficiază de terenuri de sport în cartiere, iar aceasta este o problemă care afectează atât tinerii cât și părinţii, Uniunea Salvaţi România, filiala Timișoara, propune Consiliului Local Timișoara să adopte o astfel de hotărâre.
Cunoaștem prevederile Legii 215/2001, potrivit căreia „Promovarea unui proiect de hotărâre poate fi inițiată de unul sau de mai mulți cetățeni cu drept de vot, dacă acesta este susținut prin semnături de cel puțin 5% din populația cu drept de vot a unității administrativ- teritoriale respective”. Întrucât domnul primar Nicolae Robu a decis încă din 2015 susţinerea acestei iniţiative, nu ne propunem suplimentarea ei prin strângerea de semnături, ci îi solicităm domniei sale punerea în aplicare.
Pentru că dorim să fim de ajutor, am identificat hotărâri ale Consiliilor Locale privind utilizarea terenurilor de sport din incinta școlilor, în afara programului școlar și am schiţat o propunere de rezolvare a acestei probleme a accesului la terenurile de sport din incinta școlilor. Considerăm că cel puţin deocamdată, ar trebui deschise acele curţi ale școlilor care beneficiază de paza permanentă; în funcţie de posibilităţile școlilor și primăriei, accesul ar putea fi extins și la școlile în care se poate asigura supravegherea terenurilor de sport, fie chiar și în regim de voluntariat, de către consiliile de cartier, cum de altfel s-a mai și propus.