5 aspecte ale vieții timișorenilor care ar fi îmbunătățite de adoptarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG)

5 aspecte ale vieții timișorenilor care ar fi îmbunătățite de adoptarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG)

Timișoara se dezvoltă după un Plan Urbanistic General (PUG) făcut în anii ‘90.

Acest lucru este cauzat de incapacitatea instituțiilor, dar și interesele divergente ale unor grupuri de interese din sfera dezvoltării imobiliare.

Cândva prin anul 2008 s-a început lucrul la un nou PUG pentru Timișoara. Totuși, demersul a fost amânat la infinit până în punctul în care noul Plan Urbanistic General va fi depășit în momentul în care intră în vigoare.

Efectele acestui lucru se pot vedea peste tot în oraș. Planul Urbanistic General este principalul instrument de planificare spațială pentru administrația locală, un instrument care asigură o dezvoltare armonioasa șii coordonată a orașului.  Deci, pe scurt, PUG-ul are rolul de a dezvolta orașul într-un mod coerent după o viziune clară ce ține cont de nevoile cetățenilor.

Asta înseamnă fluiditatea traficului, spațiile verzi, zonele rezidențiale și separarea lor de zone industriale. Înseamnă calitatea vieții noastre în oraș și cât de frumos este acesta.

Ca să ilustrăm mai clar cum ne afectează lipsa acestui PUG, mai jos avem o listă cu 5 lucruri care s-ar îmbunătăți odată cu adoptarea PUG-ului nou:

  1. Am avea o mobilitate mai bună în Timișoara

PUG-ul se fundamentează pe studii de mobilitate și propune îmbunătățiri ale infrastructurii pentru toate categoriile: transport în comun, circulație auto, piste biciclete și spații pietonale.

Momentan, Primăria Timișoara modernizează infrastructura haotic, deoarece îi lipsește o imagine completă a problemei.

Aceste PUG-uri tratează și importantele conexiuni auto cu localitățile din apropierea Timișoarei și ar veni cu propuneri pentru evitarea ambuteiajelor la ieșirile din oraș.

Traficul de care ne lovim în fiecare zi este o urmare directă a dezvoltării ”organice” a orașului și ar fi o experiență net superioară pentru toți participanții la trafic, dacă ar exista alternative de calitate la traficul auto, dar și o infrastructură construită inteligent după un plan bine stabilit.

  1. Timișoara ar avea un aer mai curat și mai multe spații verzi

PUG-ul înseamnă și o strategie pentru spațiile verzi incluzând aici și perdele verzi de protecție împotriva prafului. De asemnea prin PUG se propun parcuri și spații publice pe terenurile aflate în proprietate publică. Asta înseamnă dezvoltarea durabilă a orașului.

Aerul pe care-l respirăm este direct legat de dezvoltarea orașului. Unde sunt spațiile verzi? Cât de mari sunt și cât de departe sunt de centrele de poluare? Planul Urbanistic General ține cont de aceste lucruri și propune soluțiile cele mai bune.

Dacă mergem în Vest, vom vedea exemple de cum ar putea arăta Timișoara, dacă dezvoltarea ei s-ar face coerent și cu atenție la nevoile reale ale timișorenilor.

Chiar dacă există bună intenție, fără un PUG o astfel de dezvoltare este imposibilă.

  1. Mai multe locuințe la prețuri rezonabile

PUG-ul e cel mai bun mecanism de reglare al pieței imobiliare. 

Fără PUG, dezvoltatorii sunt obligați să compenseze lipsa de reglementare cu PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale). Problema PUZ-urilor este că, fiind promovate de o entitate privată, au automat un caracter speculativ. Specula imobiliară dezechilibrează prețurile la terenuri, lucru care se reflectă în costul final al locuinței.

Avem nevoie de un PUG nou, care să țină cont de creșterea orașului și de nevoile pieței. În momentul în care lăsăm acest domeniu nereglementat, dezvoltatorul se lasă complet ghidat de profit, iar calitatea vieții în noile zone rezidențiale scade în lipsa planificării.

  1. Mai multă protecție pentru locuitori

PUG-ul stabilește condițiile de dezvoltare pentru toate zonele din oraș. 

Practic, se atenuează discrepanțele date de locuințe colective mari (blocuri) lângă case uni-familiale. Asta înseamnă mai multă protecție pentru locuitori și o abordare urbanistică unitară la nivel de cvartale. 

În momentul în care se inserează blocuri între case, se creează disconfort pentru locuințele învecinate, cum ar fi umbrirea și privarea de intimitate.

  1. Fără ”blaturi” între instituții 

În acest moment, instituțiile locale se pot acoperi atunci când ”dezvoltarea în forță” devine ilegală.

Dezvoltarea Timișoarei se face ”după ureche”, iar în ureche șoptește de obicei întâiul conducător al urbei și anturajul său. În lipsa unui PUG primăria ia de multe ori decizii nefundamentate și uneori chiar ilegale.

Atunci când se întâmplă o nelegalitate, în lipsa PUG-ului, autoritățile de control pot să susțină în mod incorect primăria. Adică ”să facă blaturi”.

Planul Urbanistic General furnizează instrucțiuni clare, propuse de experți și girate de instituții, pentru dezvoltarea durabilă a orașului. Existența unui astfel de document ”la zi” evită cu totul situațiile în care ”blatul” poate fi măcar posibil.

Nu în ultimul rând, cu un PUG ”la zi” Timișoara ar deveni un oraș mai frumos și mai plăcut pentru toți locuitorii. Planificarea urbană este un domeniu foarte complex, de care trebuie să se ocupe exclusiv experții. Timișoara are nevoie de viziune și are nevoie de coerență. Nu este suficient să reacționăm la ceea ce se întâmplă în prezent, ci trebuie să fim pregătiți și pentru viitor.

De mulți ani avem nevoie de un PUG nou, dar acum această nevoie este de-a dreptul urgentă. Și pe zi ce trece, situația se agravează, deoarece situația din vechiul PUG nici măcar nu mai seamănă cu realitatea de pe teren.