După 10 ani de luptă civică în Bucureşti, Nicuşor Dan şi mai mulţi activişti în domenii precum mediu şi urbanism au constat că aceasta nu e suficientă pentru a produce o schimbarea profundă şi că trebuie să se implice politic. USR este format din oameni obişnuiţi, unii dintre ei şi-au lăsat deoparte carierele lor profesionale pentru a fi parte în acest proces. Dacă vechile partide şi-ar face datoria faţă de cetăţeni, atunci niciunul dintre membri USR nu s-ar afla, poate, în politică. USR are convingerea că suntem din cei în ce mai mulți cei care ne dorim o schimbare adevărată, nu o falsă alternanţă la putere a două partide mari care au construit un sistem birocratizat și oligarhic și o adevărată rețea de imunități și privilegii. USR este un partid construit de jos în sus, care vrea să reprezinte oameni cu ideologii diferite, din categorii sociale și etnice diverse, din toate regiunile ţării, oameni care au în comun un singur obiectiv: schimbarea actualei clase politice şi un act de guvernare transparent realizat de oameni competenți, care înțeleg să respecte legea și interesele societății.

La Bucureşti, acolo unde este a doua forţă politică, USR demască abuzurile şi corupţia administraţiei PSD şi se simte deja frica vechilor partide că nu vor mai putea să facă înţelegeri pe sub masă, aşa cum făceau până acum. Este pentru prima dată, în mai bine de 10 ani, când există opoziţie în Bucureşti. USR a salvat de la risipă bani publici, a transparentizat activitatea primăriilor astfel încât niciun primar să nu folosească fonduri ilegal sau în scopuri politice, a ridicat nivelul dezbaterii în consiliile locale în sensul profesionalizării lor solicitând avize de conformitate, rapoarte şi studii de fezabilitate pentru fiecare proiect. De când USR este în consiliile locale a început să se discute public, pentru prima dată după mulţi ani, despre administrarea Bucureştiului.

Cei care vin alături de USR sunt oameni oneşti şi profesionişti în domeniilor lor. USR îi evaluează potrivit unei grile profesionale şi de integritate şi fiecare membru semnează pe proprie răspundere pentru informațiile despre el privind experienţa profesională, competenţele, desfăşurarea de activităţi civice, traseism, plagiat, conflicte de interese sau participare la obţinerea de foloase patrimoniale etc. Conform statutului, organizaţiile au autonomie în reprezentarea intereselor cetăţenilor din comunităţile locale şi doar ele au dreptul să desemneze candidaţii pentru alegerile parlamentare. USR nu paraşutează candidaţi de la centru pentru că forurile de conducere au dreptul doar să cenzureze anumiţi oameni, dar nu să propună alţii în loc.

În USR sunt şi oameni de stânga si de dreapta şi de centru. Este un moment crucial în care se va alege între vechiul mod corupt de a face politică şi o altfel de politică bazată pe integritate şi competenţă, făcută în interesul cetăţenilor. Problemele importante ale României sunt corupția generalizată și transpartinică și ruptura între politică și societate, iar USR își propune să rezolve aceste urgențe, obiectiv care-i unește pe oameni indiferent de valorile ideologice. Nu avem dreptul să ratăm acest moment şi să ne împărţim pe criterii ideologice. Ar fi lipsit de pragmatism să credem că mai multe noi partide ideologice vor intra în Parlament. Cuantificată, diferența între programele partidelor de stânga și cele de dreapta din România este de câteva sute de milioane de euro, mai puțin decât furtul din achiziții publice de 4 miliarde de euro.

Programul USR se bazează pe doi piloni: transparenţă şi reconstrucţie. Cetăţenii trebuie să afle în orice moment ce se întâmplă cu banii pe care-i plătesc pentru taxe şi impozite şi dacă sunt cheltuţi în folosul lor, sau risipiţi de o administraţie incompetentă sau coruptă. USR susţine digitalizarea administraţiei la toate nivelurile şi reprofesionalizarea şi evaluarea corpului de funcţionari publici pentru a economisi timp şi bani atât pentru cetăţeni cât şi pentru instituţii. USR propune un plan de reconstrucţie a României prin reindustrializare punând accentul pe resursa umană pregătită de un sistem educaţie inclusiv şi de bună calitate, pentru a produce valoare înaltă. Obiectivul este ca România să performeze în domeniul prelucrării de date, să devină un Sillicon Valley pentru Estul Europei şi nu să rămână doar o ţară de outsourcing cu mână de lucru slab calificată şi prost plătită. USR are pregătit un pachet de măsuri pentru încurajarea antreprenoriatului şi pentru cooptarea românilor din diaspora în procesul de reindustrializare.

Nicușor Dan a avut contact cu fundaţia Open Society a lui George Soros în doar două momente: În 1992, când era student în anul 3 la Universitate, pentru a merge în Italia la o conferinţă de matematică, a fost sponsorizat, împreună cu alţi studenţi români , de fundaţie cu suma de 400 USD, aceasta plătind biletele de deplasare ale studenţilor. Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, într-un proiect cu mai multe ONG-uri, a primit aprox. 4.750 USD de la fundaţia CEE Trust pentru un scop precis să colecteze şi să publice informaţie juridică relevantă în urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului şi a mediului. În cadrul CEE Trust, fundaţia Open Society este doar una din 6 co-finanţatori/membri fondatori, alături de fundaţia Forbes, Marhsall, Ford, Atlantic Philantropies, Charles Stewart Mott şi Rockefeller Brothers Fund. În comparaţie cu sumele totale atrase de ASB în aceeaşi perioadă, finanţarea care provine indirect de la fundaţia Soros a reprezentat sub 1% din bugetul ASB.

USR îşi propune să se susţină exclusiv şi transparent din cotizaţii şi donaţii. USR/USB a fost singurul partid care a publicat numele marilor donatori, în mare parte de la antreprenori români, în campania electorală pentru alegerile locale din Bucureşti. Antreprenorii care au ales să susţină USB sunt cunoscuţi pentru succesul şi etica lor în afaceri care se gândesc la viitorul copiilor lor şi care vor schimbare. Aceştia au semnat contracte încheiate la notar conform legii care prevăd explicit că nu cer nimic în schimbul donaţiilor. USR a lansat un mecanism de donaţii online pe website-ul oficial (www.usr.ro/doneaza), prin care orice român a putut să doneze cât doreşte prin card sau transfer bancar. În decurs de aproape o lună de zile, s-au primit de la oameni obişnuiţi în campania pentru alegerile locale donaţii de 135.690 lei de la peste 400 de persoane, fiind deja cea mai de succes campanie online de strângere de fonduri din România.