Sumă-record: am investit 635 de milioane de lei în dezvoltarea Timișoarei în 2023

Sumă-record: am investit 635 de milioane de lei în dezvoltarea Timișoarei în 2023

Dominic Fritz: Cifra care contează: 635 de milioane de lei, investiți în dezvoltarea Timișoarei în anul ce s-a încheiat. Investiții în drumuri, trotuare, piste de biciclete și spații verzi, în școli și spitale, în cinematografe și repararea blocurilor de locuințe. Un an cât în ultimii 6 ai administrației Robu.

Pe lângă succesul Capitalei Culturale, echipa mea din Primărie a reușit anul trecut să bată propriul nostru record din 2022. În toată istoria orașului primăria nu a investit mai mulți bani într-un singur an ca în 2023.

Banii se văd pe Cetății, Bogdăneștilor, Vidrighin, Solventul, dar și în înnoirea flotei de transport, în construcția a 84 de săli de clasă noi, în cinematografe reabilitate și în blocuri eficientizate energetic, în clinicile noi de Balneo și ORL. Investiții pe care le-am finalizat sau le vom finaliza anul acesta.

Ca să aveți un termen de comparație: în ultimii 6 ani de administrație Robu, s-au investit cumulat 645 milioane de lei. Noi, într-un singur an, 635 milioane.

Mașina de propagandă a fostului primar pierzător și mincinos o să vă spună că doar am mâncat meniul gătit înainte. Adevărul e că pentru a ajunge la acest rezultat am trecut prin trei ani de reformă, de blocaje depășite, de schimbat directori numiți politic sau slugarnici cu oameni aduși din mediul privat sau promovați din sectorul public pentru a face performanță.

Am reușit cu seriozitate în loc de bufonerie, cu muncă în echipă în loc de cult al personalității în jurul primarului inginer suprem. Sutele de licitații și de contracte semnate și urmărite de mine și echipa mea au creat acest rezultat.

Sunt mândru de echipa pe care am construit-o la Primărie și mulțumesc tuturor celor care au contribuit să investim în viitorul orașului. Timișoara se mișcă în direcția bună.

Dublăm numărul tramvaielor noi în Timișoara: contract semnat pentru 17 garnituri moderne

Dublăm numărul tramvaielor noi în Timișoara: contract semnat pentru 17 garnituri moderne

Anul ăsta dublăm numărul tramvaielor noi în Timișoara.

Am semnat contractul pentru încă 17 tramvaie ultra-moderne care vor ajunge la Timișoara până la finalul anului.

Avem deja în derulare licitația pentru 33 de firobuze moderne și o pregătim pe cea pentru autobuze noi (pe lângă cele 44 pe care le-am cumparat deja). Tot ce cumpărăm va fi în culorile galben-alb-negru, o reîntoarcere la culorile tradiționale de câteva decenii a transportului public timișorean și a siguranței în trafic.

Dacă zilele astea auziți atacuri politice despre culori sau despre faptul că șoferii n-au șapcă, e probabil ca să distragă atenția de la esențial: înnoim toată flota de transport public a Timișoarei. Și o facem cu o finanțare-record de 75 de milioane de euro pe care a câștigat-o anul trecut echipa mea din fonduri europene PNRR.

Sursa foto: Leroy W. Demery, Jr., Flickr

Bilanțul anului 2023 în Timișoara

Bilanțul anului 2023 în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei: 2023 a fost un an de succes. Iar acest succes nu este o întâmplare, e meritul vostru. Vă mulțumesc pentru implicarea și efortul de a face zi de zi din Timișoara, orașul în care ne place să fim!

La final de an, vă propun o scurtă retrospectivă a lui 2023 cu momentele care transformă Timișoara.

Ianuarie
🚃 Începeam să montăm linia de tramvai pe Bogdăneștilor. Pe Cetății era deja montată și se lucra la rețele edilitare încă din primele zile din ianuarie.
✂️ După ani de somații, am început tăierea cablurilor care atârnă pe stâlpi. Într-un an, am dat jos peste 200 de km de cabluri. 

Februarie 
🎊 Începea Capitala Culturală: un an de succes, cu peste 1,4 milioane de participanți la mai mult 2.000 de evenimente. Am repus împreună Timișoara, pe harta culturală, turistică și diplomatică a Europei.

Martie 
💶 Primele 500 de milioane de lei câștigate din fonduri europene. Acum am ajuns la 1,1 miliarde de lei, contracte de finanțare semnate în ultimii 2 ani. 
🏫 Împreună cu 30 de parteneri depuneam unul din cele mai importante proiecte strategice pentru Timișoara: campus-ul dual, unde tinerii vor putea o meserie, cu ajutorul firmelor și al mediului universitar. 

Aprilie 
🚌 Primele 2 autobuze electrice intră în circulație. Acum sunt 44 și am câștigat 75 de milioane de euro cu care vom înnoi întreaga flotă de transport public.
🏚️ Am semnat dispozițiile de demolare pentru localuri sau cluburi ilegale care au acaparat peste 5 hectare de teren din domeniul public. Valoarea acestor terenuri: cel puțin 22 milioane de Euro. 

Mai 
🛣️ Campanie de reparații de străzi și trotuare în toate cartierele, inclusiv în curțile școlilor. 50 de artere și străzi reparate anul acesta.
🌹 După mai bine de un deceniu am făcut primele plantări masive de trandafiri în Parcul Rozelor: 280 de trandafiri din 25 de specii diferite și mii de fire de arbuști. 

Iunie 
📊 ANAF a aprobat planul de restructurare pe care l-am cerut pentru Societatea de Transport Public, după ce am plătit 52 de milioane de lei din datoriile istorice ale companiei. Compania era sugrumată 130 de milioane de lei, datorii.

Dominic Fritz: Împreună cu echipa USR, am recuperat pentru Timișoara prima vilă de pe Bulevardul Loga și o transformăm în grădiniță

Iulie 
🎒 Avem în construcție 84 de noi săli de clasă. Pentru încă 1.300 de clase am câștigat 17,5 milioane de euro, cu care schimbăm tot ce înseamnă bancă, dulap sau scaun mai vechi de 5 ani. Inclusiv echipamentele IT.

August 
🏗️ Am terminat de schimbat 30 de km de conducte de termoficare și de modernizat 25 de puncte termice. Am pregătit Timișoara pentru iarnă cu stocuri de cărbune și gaz cum nu a avut vreodată. 
🏥 Am atins borna de 150 de milioane de lei, bani europeni, atrași pentru modernizarea Spitalelor Municipal și de Copii. Pregătim investițiile.

Septembrie
🏠 Am recâștigat prima vila de pe Loga, furată de niște clanuri prin anii 90.
💡 Am câștigat 6 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public pe 64 de bulevarde și străzi din Timișoara. 

Octombrie
 🌆 Am anunțat câștigătorul concursului internațional de soluții arhitecturale pentru Piața Victoriei.
📽️ Am redeschis Cinema Timiș, al doilea cinema deschis în decurs de un an.
🏙️ După 20 de ani, Timișoara are în sfârșit, Plan Urbanistic General (PUG) nou. Anul acesta am emis aproape 1.000 de autorizații de construire. 
 
Noiembrie 
🏞️ Am început eliberarea malurilor Begăi, de construcții ilegale. După ce interlopii au închis malul Begăi timp de zeci de ani, copiii și tinerii Timișoarei vor avea acces la terenuri de sport și o mare zonă verde și de agrement. 

Decembrie
🌳 Am plantat 2.600 de arbori în toate cartierele, toamna aceasta. Piața Bălcescu devine din nou verde.
🏫 Am deschis pentru comunitatea din Kuncz-Plopi noul centru educațional și cultural din cartier. 
🛣️ Cetății și Bogdăneștilor sunt aproape gata. Solventul e la jumătate și Vidrighin îl terminăm în 2024
🚎 Am lansat o nouă licitație pentru 33 de firobuze moderne. Am semnat contractul pentru încă 17 tramvaie noi

📈 Am dus absorbția de fonduri europene de la 0,2% când am preluat mandatul, la 90%.

Niciodată nu am fost mai încrezător în Timișoara ca acum.

Vă mulțumesc! Mișcăm Timișoara împreună. 

La mulți ani!

Cu prietenie,
Dominic Fritz, Primarul Timișoarei

Fonduri europene pentru Timișoara: 155 milioane lei pentru lucrările de pe Cetății și Stan Vidrighin

Fonduri europene pentru Timișoara: 155 milioane lei pentru lucrările de pe Cetății și Stan Vidrighin

Încă 155 milioane de lei din bani europeni ajung în bugetul local.

Am semnat în ultimii doi ani contracte de finanțare europeană în valoare de 1 miliard de lei la care se adaugă acum această finanțare record de 155 milioane pentru Cetății și Vidrighin. Este o realizare extraordinară pentru care echipa din primărie a muncit enorm și îi mulțumesc. Le mulțumesc de asemenea pentru sprijin în a accesa această finanțare celor de la ADR Vest.

Acești bani sunt șansa Timișoarei la un viitor european, cu școli mai bune, un sistem de mobilitate eficient și spații publice de calitate. Unele schimbări deja încep să se vadă în oraș. În lunile ce vin vom închide șantiere și vom deschide altele noi, acolo unde e nevoie de modernizare.

Timișoara se dezvoltă datorită Europei. Dar banii europeni nu cad din cer. Trebuie să ținem Timișoara ferm pe drumul european, altfel punem în pericol prosperitatea ei.

Am terminat Centrul Cultural și Educațional Kuncz

Am terminat Centrul Cultural și Educațional Kuncz

În februarie anul trecut începeam șantierul. Acum e gata.

Copiii din cartierul Kuncz-Plopi au acum, un loc al lor unde sunt sigur că își vor descoperi talentele prin educație și cultură. Îi pregătim pentru o viață mai bună.

Sala de sport modernă a noului centru îi așteaptă pe cei din cartier.

Centrul social comunitar Kuncz

Muncă multă, termene stricte, facturi plătite la timp și colaborare bună cu un constructor serios.

E una din multele investiții la care am lucrat anul ăsta. Peste 500 milioane de lei investiți în toate cartierele Timișoarei doar în 2023. Sumă record pentru oraș.


Clădirea are 2 etaje și este situată pe strada Satu Mare, nr. 1A, din Timișoara.

Este una din investițiile pe care le-am realizat cu finanțare europeană, dar mai ales prin bugetul local. Am investit 8,3 milioane de lei, din care 6 milioane din taxele și impozitele timișorenilor.

Proiectul este realizat într-un parteneriat dintre Primăria Timișoara, Direcția de Asistență Socială, GAL Timișoara și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest.

Amendă de 40.000 lei pentru gunoaie abandonate în Timișoara

Amendă de 40.000 lei pentru gunoaie abandonate în Timișoara

Mormanul ăsta de gunoi l-a costat 40.000 lei pe un constructor din zona Grigore Alexandrescu. Atât e amenda pentru deșeuri abandanate în Timișoara.

Plus, obligația de a face curățenie. În caz contrar, urmează alte amenzi.

Faptul că deșeurile sunt aruncate pe un teren privat delimitat de un firav gard de sârmă, nu este o scuză. Aruncarea gunoiului în locuri nepermise nu are nici scuze, nici înțelegere.

Timișoara este în plină dezvoltare, așa cum n-a mai fost. Sunt foarte multe șantiere în oraș. Nu toate respectă regulile de curățenie. Dar situația se poate îmbunătăți. Șantier cu șantier.

Dominic Fritz: Redăm timișorenilor ștrandul Termal

Dominic Fritz: Redăm timișorenilor ștrandul Termal

O nouă victorie definitivă în instanță împotriva celor care ocupă ilegal Ștrandul Termal (ZHH).

În 2021 am mers în instanță să îi evacuăm: nu plătesc banii pentru închirierea ștrandului de un deceniu. Acum avem decizia judecătorească și urmează evacuarea.

Este șocantă nepăsarea și complicitatea celor care au condus orașul înaintea mea și care au închis ochii la ce se întâmplă cu patrimoniul Timișoarei. Ștrandul Termal este una din marile țepe date bugetului local în ultimii zece ani, de așa-ziși investitori. Practic, cei de acolo au făcut bani de pe urma ștrandului care este al Municipiului Timișoara, fără să plătească la bugetul local.

Fie că sunt terenurile de pe malul Begăi sau casele de pe Loga și din zona istorică, nu renunț până când tot ce e al orașului se reîntoarce în folosința orașului.

P.S. Ștrandul Termal va rămâne ștrand.

90.000 de lei amendă pentru cablurile atârnate pe stâlpi

90.000 de lei amendă pentru cablurile atârnate pe stâlpi

Câțiva operatori de date au început să pună din nou cabluri pe stâlpii pe care de abia i-am curățat anul acesta (doar din zonele Circumvalațiunii, Lipovei și Aradului am dat jos 15 tone de cabluri în primăvară). Își extindeau rețeaua. I-am amendat. În plus, au până la jumătatea lui decembrie să le dea jos. Altfel, vor urma noi amenzi.

Anul acesta am dat jos peste 200 km de cabluri care atârnau pe stâlpi, în zone unde există canalizație subterană pentru ele. E un semnal clar că nu ne mai întoarcem la haosul de pe domeniul public și nici la mutilarea estetică a cartierelor Timișoarei.