Dominic Fritz

Dominic Fritz

Primarul Timișoarei | Președinte USR Timiș

(n-ai chef de vorbe multe? Sari direct la CV-ul meu pe scurt)

Dominic Fritz (*1983)

Am devenit politician fără să-mi dau seama: fiind al treilea copil într-o familie cu 8 fraţi, copilăria mea a fost o negociere constantă între nevoile personale ale fiecăruia şi obiectivele micii comunităţi din care făceam parte – familia mea. Am învăţat să spun ceea ce cred, să caut aliați pentru ideile mele și să respect (cam greu, ce-i drept) faptul că nu totul merge după capul meu.

Am crescut la sat – un sat mic aflat la sud de Pădurea Neagră din Germania. Acolo am învățat să iubesc natura și tradiția, dar mi s-a și făcut poftă să văd lumea. Am plecat la 16 ani de acasă cu o bursă oferită de Parlamentul Germaniei. Am trăit un an în Statele Unite, ţară în care m-am simțit pentru prima oară european.

În anul 2003 am absolvit un liceu romano-catolic prestigios în Germania. Dar înainte de a-mi continua studiile formale, am fost curios să învăț direct din viață, de la oameni mai puțin norocoși decât mine. La 19 ani mă găseam în Timișoara, unde am făcut un an de voluntariat la o casă de copii (aici găsești mai mult despre povestea mea cu Timișoara).

Curios să înțeleg de ce nu trăim într-o lume mai bună – și dornic să schimb asta – am studiat științe politice și administrative, ca bursier al Fundației Academice Naționale Germane, la Universitatea din Konstanz (Germania), la Sciences Po Paris (Franța) si la Universitatea din York (Anglia). Lucrarea mea de licență a fost despre politicile sociale din România. Lucrarea de masterat s-a axat pe capacitatea administrației publice în țări ieșite din război.

Am acceptat un post de consilier în cadrul Agenției Germane pentru Cooperare Internațională (GIZ) în 2009. Viața mea profesională mi-a permis de atunci sa contribui la multe eforturi deosebite: am dezvoltat proceduri de management mai bune în cadrul Ministerului Sănătății și al Protecției Sociale din Liberia, am participat la două misiuni de planificare a intervenției umanitare ale Guvernului german care au avut loc după cutremurul devastator din Haiti în 2010, am asistat la negocieri de pace între mai multe țări africane și am coordonat munca unei comisii strategice a Băncii Africane de Dezvoltare condusă de fostul Secretar General al ONU, Kofi Annan și fostul Director Executiv FMI/fostul Președinte german Horst Köhler.

Din 2016-2019, am fost șeful de cabinet al fostului Președinte Köhler, rol în care am fost responsabil pentru planificarea strategică a activităților fostului președinte, conducerea echipei sale, comunicare politică și colaborarea cu diverse instituții naționale și internaționale.

În perioada 2009-2019, am fost membru al Partidului Verzilor (partid de centru, ecologist) din Germania. Între 2011-2012 am fost ales în biroul local Frankfurt am Main, unde printre altele am co-organizat campania pentru alegerile locale.

După 10 ani dedicați cooperării internaționale, diplomației și administrației publice, vreau să-mi pun în practică pasiunea mea pentru politici publice într-un context concret și local. În locul în care-mi este inima, un loc care a devenit acasă: Timişoara. Ca primar al Timișoarei.

În timpul meu liber fac muzică (cânt la pian și la violoncel, compun, dirijez), citesc și merg cu bicicleta. Și stau pe Netflix, “că oameni suntem”. Soția mea este diplomată în cadrul ONU și împreună avem o fată minunată.  În plus am patru fini (doi dintre ei fiind români) și 10 nepoți, pe care îi învăț să-și spună părerea, chiar dacă nu mereu totul merge după capul lor.


EXPERIENȚA PROFESIONALĂ

01/2016-09/2019 Funcționar public la Administrația Prezidențială a Germaniei, Șef de Cabinet al fostului președinte german Horst Köhler
01/2013-12/2015 Consilier personal al fostului președinte german Horst Köhler
11/2009-12/2012 Consilier la Agenția Germană pentru Cooperare Internațională (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, GIZ), Departamentul Protecție Socială

STUDII

10/2008-09/2009 Masterat în Studii de Post-Conflict, Departamentul de Științe Politice, Universitatea din York, Marea Britanie
09/2006-07/2007 Programul Internațional la Institutul de Studii Politice (Sciences Po) Paris, Franța
10/2004-09/2008
Licență în Științe Politice și Administrative, Universitatea din Konstanz, Germania
Formare continuă Capacity Analysis and Development (2010)
  Systemic Consulting/Change Management (2011/2012)
  Multi-Stakeholder Management (2014)

VOLUNTARIAT

2012 – prezent Asociația Culturală TGP (Timișoara, România), președinte
2010 – 2016 Centrul de formare “Burg Rothenfels” (Rothenfels, Germania), membru în consiliu de strategie
2006 – 2007 Médecins du Monde (Paris, Franța), traducător franceză-română pentru românii fără asigurare medicală
2005 – 2007 Societatea Germano-Română “Bodensee” (Konstanz, Germania), membru în consiliul director
2003 – 2004 Federația Caritas Timișoara, Casa Mama și Copilul (Timișoara, România), voluntar

LIMBI       

germană (limba maternă), română, engleză, franceză

Restul echipei

Roxana Șulti

Roxana Șulti

Membră în Biroul Local Timișoara
Nicu Fălcoi

Nicu Fălcoi

Deputat | Membru în Biroul Județean
Paula Romocean

Paula Romocean

Consilieră locală | Președintă USR Timișoara
Tommi Jitaru

Tommi Jitaru

Membru în Biroul Local Timișoara