USR propune pentru bugetul din 2019: Clinică veterinară mobilă pentru sterilizarea animalelor

Sursa foto: Pixabay

INFORMAȚII GENERALE DESPRE PROPUNEREA DE PROIECT

1. Titlul propunerii:
    Clinică veterinară mobilă pentru sterilizarea gratuită a câinilor și pisicilor de rasă comună, cu stăpân
  2. Domeniul de aplicabilitate:
    Protecția animalelor
  3. Durata estimată de implementare a propunerii:
    3 – 6 luni
  4. Valoarea estimată a investiției:
    65.000 Euro+TVA, pentru achiziția clincii mobile
    50-70 lei/animal sterilizat; pentru 1000-1500 de animale sterilizate anual, se estimează 70.000 – 105.000 lei/an

DESCRIEREA PROPUNERII

1. Formularea propunerii de proiect, scop/obiectiv general și obiective specifice ale propunerii de proiect:

SCOP: Creșterea capacității autorităților publice de a asigura suport deținătorilor de câini și pisici, de rasă comună, în vederea limitării cazurilor de abandon a puilor în spațiile publice și a efectelor asupra gradului de siguranță a copiilor și adulților.

OBIECTIVE:

• Dezvoltarea capacității autorităților publice – Primăria Municipiului Timișoara – de a asigura servicii de sterilizare gratuită pentru deținătorii de câini și pisici de rasă comună în șase luni de la aprobarea proiectului prin Hotărâre de Consiliu Local.
  • Dezvoltarea capacității de colaborare a autorităților publice – Primăria Municipiului Timișoara – cu cabinetele veterinare private, Facultatea de Medicină Veterinară și ONG-uri ce activează în domeniul protecției animalelor pentru asigurarea serviciilor de sterilizare și limitarea abandonului puilor în spațiile publice.

2. Contextul și justificarea inițierii proiectului:

• Capacitate scăzută a autorităților publice în a limita prezența pe spațiul public a câinilor și pisicilor fără stăpân, prezență cu efecte directe asupra siguranței copiilor și adulților.
  • Una dintre cauzele apariției animalelor fără stăpân, în spațiile publice, provine din abandonul puilor. Înmulțirea necontrolată a animalelor de rasă comună, deținute de persoane fizice, este strâns legată de capacitatea financiară scăzută a deținătorilor de a asigura sterilizarea acestor animale, situație care conduce la abandonul puilor, cel mai adesea pe domeniul public. Plecând de la acest aspect, o soluție pentru a limita acest fenomen este suportarea din bugetul primăriei a costurilor cu sterilizarea animalelor cu stăpân, fără pedigree.
  • Deși în conformitate cu art.13 din Legea nr. 258/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, proprietarii animalelor de companie care deţin animale de rasă comună, inclusiv metişii acestora, au obligaţia sterilizării lor, neefectuarea acesteia fiind sancţionată contravenţional cu amendă cuprinsă între 5.000-10.000 lei, se constată că nu se ating rezultatele așteptate, din motive care nu țin de scopul acestei propuneri.
  • Propunerea este ca serviciile de sterilizare să fie asigurate, gratuit, de către autoritatea publică, iar în cazul refuzului de către deținător să se aplice prevederile legii mai sus menționate.
  • În conformitate cu prevederile Legii de protecţie a animalelor nr. 205/2004, şi ţinând cont de prevederile art. 41 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân „consiliile locale pot subvenţiona total sau parţial sterilizarea câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţii administrativ-teritoriale (…)
  • Achiziționarea unei clinici veterinare mobile este prevăzută și în Hotararea Consiliului Local 146/14.03.2013 privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea câinilor cu şi fără stăpân din municipiul Timişoara şi a animalelor de companie: „În mod alternativ, Municipiul Timişoara poate dispune alocarea de fonduri pentru achiziţionarea şi funcţionarea unei clinici mobile pentru sterilizarea câinilor cu şi fără deţinător. În acest caz, acţiunile de intervenţie de urgenţă, tratament, sterilizare, vaccinare şi identificare vor fi efectuate şi cu ajutorul clinicii mobile dotată cu instrumentarul, produsele farmaceutice de uz veterinar şi consumabilele medicale veterinare necesare. Funcţionarea clinicii mobile pentru sterilizarea animalelor de companie va respecta exigenţele prevăzute de legislaţia sanitară-veterinară sub aspectul autorizării funcţionării şi va fi deservită de către medici veterinari de liberă practică înscrişi în Colegiul Medicilor Veterinari.”

3. Beneficiile obținute prin implementarea propunerii de proiect:

• Sterilizarea gratuită, în special a femelelor, va contribui semnificativ la scăderea numărului de câini și pisici abandonați pe domeniul public.
  • Orașul va fi mai sigur și mai curat pentru locuitorii lui.
  • Reducerea considerabilă a numărului de câini și pisici fără stăpân de pe domeniul public; controlul înmulţirii animalelor în urma montelor nesupravegheate şi masivul abandon al puilor pe spaţiul public.
  • Creșterea siguranței copiilor și adulților, în perciol să fie agresați de câinii fără stăpân.
  • Conștientizarea populației în privința importanței sterilizării, ca fiind cea mai umană metodă de gestionare a populației canine și feline de rasă comună.
  • Evitarea abandonării puilor.

4. Acțiunile necesare estimate pentru implementarea propunerii de proiect:

• Achiziția unei ambulanțe veterinare mobile, dotată corespunzător cu echipamente de sterilizare. Ambulanța veterinară mobilă poate staționa perioade determinte de timp în cartierele orașului – locația, perioada de staționare, precum și posibilitățile de programare se vor aduce din timp la cunoștința populației de către autorități;
  • Achiziția serviciilor de sterilizare- contracte/protocoale de prestări servicii cu medici de medicină veterinară înscrişi în Colegiul Medicilor Veterinari/Facultatea de Medicină Veterinară (practică pentru studenți);
  • Alocarea fondurilor necesare pentru desfășurarea programului de sterilizare gratuită;
  • Organizarea activității de sterilizare.
  • Achiziționarea unei clinici veterinare mobile, dotată cu echipamentul necesar pentru sterilizarea câinilor și pisicilor, cu precădere a femelelor.
  • Costurile estimative ale unei astfel de intervenţii chirurgicale se ridică la aproximativ 50-70 lei/animal și vor fi suportate integral din bugetul alocat „Programului de sterilizare gratuită a animalelor fără pedigree, cu stăpân”, implementat odată cu această propunere de proiect;
  • Programul de sterilizare gratuită este dedicat proprietarilor de animalelor de companie care deţin animale de rasă comună, inclusiv metişii acestora.

Propunerile USR pentru bugetul Timișoarei din 2019 :

Toate propunerile USR pentru bugetul Timișoarei din 2018 sunt aici.