Sursa foto: Pictură pe zidul unei școli de cartier din Deva
INFORMAȚII GENERALE DESPRE PROPUNEREA DE PROIECT
- Titlul propunerii:
Artă-n curtea școlii - Domeniul de aplicabilitate:
Infrastructură educațională - Durata estimată de implementare a propunerii:
12 luni
- Valoarea estimată a investiției:
50.000 lei
DESCRIEREA PROPUNERII
1. Formularea propunerii de proiect, scop/obiectiv general și obiective specifice ale propunerii de proiect:
Realizarea unor picturi murale exterioare de mari dimensiuni, pe zidurile unor școli, licee, grădinițe de stat. Arta stradală reprezintă un mod de a exprimare. Graffiti-ul modern nu înseamnă distrugerea peretelui proaspăt renovat. In momentul actual graffiti-ul înseamnă o artă, prin care se pot exprima sentimente, realizând desene expuse, de obicei pe o clădire sau pe un perete. Aceste picturi vor fi realizate în urma unei selecții de proiecte, cu material puse la dispoziția artișilor plastici de către primărie și cu ajutorul unei mașini de intervenție dotată cu platformă (nacelă) ridicătoare, pentru persoane, sau cu ajutorul unei schele. Picturile se vor realiza într-un interval scurt de timp, orientativ trei, maximum șapte zile.
Acesta poate fi un proiect multianual. In fiecare an, un număr de școli pot fi incluse în acest proiect, în limita bugetului alocat.
SCOP: Creșterea calității spațiului urban, crearea unor puncte de interes pentru locuitori, adulți și copii.
OBIECTIVE:
- Să dezvoltăm un concept cultural ce poate fi transpus în artă graffiti în zona instituțiilor de învățământ.
- Să dezvoltăm un program multianual de implementare a conceptului cultural pentru minimum 6 unități de învățământ în fiecare an.
Notă: acesta propunere de proiect NU se adresează școlilor care funcționează în clădiri istorice!
2. Contextul și justificarea inițierii proiectului:
CONTEXT: Clădirile școlilor sunt în general monocrome, în nuanțe neutre, banale, cu aspect tern, fără o identitate vizuală proprie.
3. Beneficiile obținute prin implementarea propunerii de proiect:
- O atmosferă atractivă și și puncte de interes pentru elevi și pentru părinții lor, dar și pentru vecini și cetățenii care circulă prin zonă.
- Educarea elevilor prin artă. Elevii pot participa la workshopuri despre realizarea picturilor murale, graffiti, stencils și pot învăța despre respectul proprietății, despre locurile și modurile în care se poate realiza arta stradală.
- Școlile cu ziduri exterioare pictate pot fi incluse într-un tur al orașului. Una din caracteristicile cele mai importante ale artei stradale este mesajul pe care îl transmite, mesaj care are în majoritatea covârşitoare a cazurilor o componentă socială.
4. Acțiunile necesare estimate pentru implementarea propunerii de proiect:
- Selectarea școlilor care pot intra într-un astfel de proiect. Indicat ar fi să fie selectate șoli care oferă un zid sau o porțiune de zid, fără ferestre și cu vizibilitate din stradă. Zidul trebuie să fie într-o stare relative bună privind tencuiala.
- Apel adresat artișilor plastici locali, inclusiv grafferi, care doresc să se implice în proiect.
- Se va organiza de către primărie o selecție a proiectelor propuse. Din Comisia de selecție vor face parte directorii școlilor selectate în proiect, angajați ai primăriei, reprezentanți ai artiștilor plastici.
- Se vor organiza, cu elevii școlii respective, workshopuri privind tehnicile utilizate și condițiile reglementate în care se pot realiza/nu se pot realiza lucrări de artă stradală.
- Realizarea picturilor murale, cu material puse la dispoziție de către primărie și utilaje/schele, furnizate deasemenea prin grija primăriei.
- Opțional, picturile pot fi realizate cu vopseluri special de tip Airlite, care transformă gazele periculoase, precum oxizii de azot și oxizii de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminate fie de apa de ploaie, fie de umiditatea din aer. Astfel, pictura realizată poate neutraliza poluanții și smogul și transformă în aer curat.
- Primăria/școlile pot solicita sponsorizări pentru a acoperi costul materialelor utilizate sau al utilajelor folosite.
- Numele artiștilor plastici și al sponsorilor vor apărea la baza picturii murale.
- Inaugurarea picturilor, realizarea unui tur al școlilor pictate, cu participarea artiștilor și elevilor.
Propunerile USR pentru bugetul Timișoarei din 2019 :
- Tomograf pentru arbori
- Modernizarea Pieței Badea Cârțan
- Mobilier urban în Piața Libertății
- Clinică veterinară mobilă pentru sterilizarea animalelor
- Trotuare și treceri de pietoni mai sigure și mai prietenoase
- Locuințe sociale pentru persoanele defavorizate
- Instalație de producere de energie din deșeuri verzie
Toate propunerile USR pentru bugetul Timișoarei din 2018 sunt aici.