Bilanțul anului 2023 în Timișoara

Bilanțul anului 2023 în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei: 2023 a fost un an de succes. Iar acest succes nu este o întâmplare, e meritul vostru. Vă mulțumesc pentru implicarea și efortul de a face zi de zi din Timișoara, orașul în care ne place să fim!

La final de an, vă propun o scurtă retrospectivă a lui 2023 cu momentele care transformă Timișoara.

Ianuarie
🚃 Începeam să montăm linia de tramvai pe Bogdăneștilor. Pe Cetății era deja montată și se lucra la rețele edilitare încă din primele zile din ianuarie.
✂️ După ani de somații, am început tăierea cablurilor care atârnă pe stâlpi. Într-un an, am dat jos peste 200 de km de cabluri. 

Februarie 
🎊 Începea Capitala Culturală: un an de succes, cu peste 1,4 milioane de participanți la mai mult 2.000 de evenimente. Am repus împreună Timișoara, pe harta culturală, turistică și diplomatică a Europei.

Martie 
💶 Primele 500 de milioane de lei câștigate din fonduri europene. Acum am ajuns la 1,1 miliarde de lei, contracte de finanțare semnate în ultimii 2 ani. 
🏫 Împreună cu 30 de parteneri depuneam unul din cele mai importante proiecte strategice pentru Timișoara: campus-ul dual, unde tinerii vor putea o meserie, cu ajutorul firmelor și al mediului universitar. 

Aprilie 
🚌 Primele 2 autobuze electrice intră în circulație. Acum sunt 44 și am câștigat 75 de milioane de euro cu care vom înnoi întreaga flotă de transport public.
🏚️ Am semnat dispozițiile de demolare pentru localuri sau cluburi ilegale care au acaparat peste 5 hectare de teren din domeniul public. Valoarea acestor terenuri: cel puțin 22 milioane de Euro. 

Mai 
🛣️ Campanie de reparații de străzi și trotuare în toate cartierele, inclusiv în curțile școlilor. 50 de artere și străzi reparate anul acesta.
🌹 După mai bine de un deceniu am făcut primele plantări masive de trandafiri în Parcul Rozelor: 280 de trandafiri din 25 de specii diferite și mii de fire de arbuști. 

Iunie 
📊 ANAF a aprobat planul de restructurare pe care l-am cerut pentru Societatea de Transport Public, după ce am plătit 52 de milioane de lei din datoriile istorice ale companiei. Compania era sugrumată 130 de milioane de lei, datorii.

Dominic Fritz: Împreună cu echipa USR, am recuperat pentru Timișoara prima vilă de pe Bulevardul Loga și o transformăm în grădiniță

Iulie 
🎒 Avem în construcție 84 de noi săli de clasă. Pentru încă 1.300 de clase am câștigat 17,5 milioane de euro, cu care schimbăm tot ce înseamnă bancă, dulap sau scaun mai vechi de 5 ani. Inclusiv echipamentele IT.

August 
🏗️ Am terminat de schimbat 30 de km de conducte de termoficare și de modernizat 25 de puncte termice. Am pregătit Timișoara pentru iarnă cu stocuri de cărbune și gaz cum nu a avut vreodată. 
🏥 Am atins borna de 150 de milioane de lei, bani europeni, atrași pentru modernizarea Spitalelor Municipal și de Copii. Pregătim investițiile.

Septembrie
🏠 Am recâștigat prima vila de pe Loga, furată de niște clanuri prin anii 90.
💡 Am câștigat 6 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public pe 64 de bulevarde și străzi din Timișoara. 

Octombrie
 🌆 Am anunțat câștigătorul concursului internațional de soluții arhitecturale pentru Piața Victoriei.
📽️ Am redeschis Cinema Timiș, al doilea cinema deschis în decurs de un an.
🏙️ După 20 de ani, Timișoara are în sfârșit, Plan Urbanistic General (PUG) nou. Anul acesta am emis aproape 1.000 de autorizații de construire. 
 
Noiembrie 
🏞️ Am început eliberarea malurilor Begăi, de construcții ilegale. După ce interlopii au închis malul Begăi timp de zeci de ani, copiii și tinerii Timișoarei vor avea acces la terenuri de sport și o mare zonă verde și de agrement. 

Decembrie
🌳 Am plantat 2.600 de arbori în toate cartierele, toamna aceasta. Piața Bălcescu devine din nou verde.
🏫 Am deschis pentru comunitatea din Kuncz-Plopi noul centru educațional și cultural din cartier. 
🛣️ Cetății și Bogdăneștilor sunt aproape gata. Solventul e la jumătate și Vidrighin îl terminăm în 2024
🚎 Am lansat o nouă licitație pentru 33 de firobuze moderne. Am semnat contractul pentru încă 17 tramvaie noi

📈 Am dus absorbția de fonduri europene de la 0,2% când am preluat mandatul, la 90%.

Niciodată nu am fost mai încrezător în Timișoara ca acum.

Vă mulțumesc! Mișcăm Timișoara împreună. 

La mulți ani!

Cu prietenie,
Dominic Fritz, Primarul Timișoarei