Rodica Militaru

Rodica Militaru

Consilieră locală | Vicepreședintă USR Timișoara

Cine sunt

Doctor inginer; am absolvit Facultatea de Mecanică din Timișoara, secţia Tehnologia Construcţiilor de Mașini; am lucrat 10 ani la Electrotimiș, după care m-am întors la facultate, de data aceasta, ca și cadru didactic universitar; din 2021, sunt pensionară și cadru didactic asociat. Sunt și consultant/lector pentru sisteme de management (ISO 9001, 14001 ș.a.), specialist în activitatea de lobby și competenţe sociale și civice. Am participat la acţiunile Coaliţia 52, privind transparenţa decizională în administraţia publică.

În 2023, am fost aleasă vicepreședintă a USR Timișoara și coordonez Departamentul de Politici publice.

Sunt membră fondatoare a USR Timișoara, din 2016 și am fost implicată activ în toate campaniile partidului. Am coordonat grupul de lucru Comunitate și politici publice al Filialei Timișoara, cu activități privind monitorizarea administrației locale, înțelegerea mecanismelor ei, analiza bugetelor primăriei, propuneri de proiecte și de politici publice. Am inițiat Legea mirosurilor, sunt bucuroasă că legea a fost votată în 2020, în parlament și promulgată, în ciuda unui lobby intens împotriva ei, din partea unor operatori economici. Acum suntem cumva „în luptă” pentru apariția normelor metodologice ale legii. Am colaborat la policy brief pe educație, în USR.


De ce mă implic

Intrarea în politică a fost precedată de o intensă implicare civică. Începând cu 2007, am luptat contra urbanismului haotic, a blocurilor dintre case, construite de așa zișii dezvoltatori imobiliari, cu sprijinul generos al primăriei Timișoara. Și am reușit să obțin abrogarea în instanță a HCL-urilor nelegale; am contribuit la modificarea unor legi și ordine privind urbanismul. La un moment dat, am primit și o Diplomă de excelență din partea Registrului Urbaniștilor din România.

Sunt Consilier Local – Timișoara (Septembrie 2020 – prezent): membru în Comisia 3, pentru administrarea domeniului public şi privat, servicii publice şi comerţ, regii autonome şi societăţi comerciale. Am inițiat, alături de colegi, mai multe proiecte de HCL, unele sunt deja aprobate, altele, în lucru; m-am implicat în analiza unor contracte și propuneri de măsuri, deoarece, conform Codului administrativ, consilierii au atribuții privind gestionarea serviciilor de interes local. Sunt în legătură cu cetățenii, mă strădui totdeauna să găsesc căi de a soluționa problemele semnalate. Îmi doresc servicii publice de calitate, bani publici cheltuiți responsabil. Reușitele administrației vor duce la creșterea credibilității și vizibilității partidului, la îmbunătățirea calității vieții timișorenilor și la succes în alegerile din 2024. Sunt realistă, evident că nu avem bagheta magică să rezolvăm probleme acutizate de zeci de ani, știu că va trebui să muncim mult și profesionist.

Restul echipei

Cătălin Drulă

Cătălin Drulă

Deputat | Președinte USR
Diana Amza

Diana Amza

Membră în Biroul Județean Timiș
Mihaela Paula Rusu

Mihaela Paula Rusu

Consilieră locală | Vicepreședintă USR Timișoara
Călin Badiu

Călin Badiu

Vicepreședinte USR Timiș