Cătălin Drulă – Ministerul Comunicațiilor se opune cărții de identitate electronice

Update de astăzi din Comisia de IT pe proiectul privind cartea electronică de identitate (așa-numitul „buletin cu cip”).

Ministerul Comunicatiilor și deputații PSD-ALDE blochează adoptarea proiectului de lege elaborat chiar de Guvern și susținut de Ministerul Afacerilor Interne, M. Finanțelor și M. Dezvoltării Regionale.

Da, dacă vi se pare că ați citit greșit, e corect: Ministerul Comunicațiilor se ceartă cu restul Guvernului și cere amânarea „în vederea analizării proiectului de reglementare supus aprobării Parlamentului”. Proiect de reglementare, reamintesc, elaborat și adoptat de Guvern (cu avizul Ministerului Comunicațiilor) și trimis pentru dezbatere în Parlament.

Mărul discordiei? Dacă pe viitorul buletin electronic se va include pe cip un certificat pentru semnătură electronică cu care fiecare cetățean să poată semna de pe calculator acte care în fața autorităților publice să aibă aceeași valoare ca și cele semnate de mână.

MAI, MFP, MDRAP, Guvernul, dar și reprezentanții Opoziției (USR/PNL) – susțin această formă.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, la presiunea firmelor de furnizare de semnatură electronică, este împotrivă. Iar deputații PSD-ALDE blochează adoptarea proiectului ca urmare a acestor presiuni.

De ce nu vrea Ministerul Comunicațiilor să avem carte de identitate electronică?

Miza este uriașă. Ori vom avea o carte de identitate electronică cu care, de acasă, să putem să semnăm acte, să depunem cereri și să nu mai trebuiască să stăm pe drumuri pe la ghișee – ori nu, rămâne doar un o bucată de plastic frumoasă, cu cip.

Nu mai intru în detalii despre haosul din guvernarea PSD în care nu știe stânga ce face dreapta și un ministru susține, altul se opune, iar Guvernul și majoritatea nu-și susțin propriile proiecte legislative.

Mai că nu ne certa astăzi, la Comisia pentru Tehnologia Informației, doamna subsecretar de stat Elian (un adevărat cerber al societății informaționale de care nu trece nimic care ar putea ajuta digitalizarea) că am pus pe ordinea de zi acest punct (deja amânat și răs-amânat și cu termen depășit) în condițiile în care “ministerele nu sunt armonizate”.

Poate îi explică domnul ministru Cojocaru (nu de alta, dar asupra dumnealui se reflectă rău prestația doamnei Elian) care este rolul constituțional al Parlamentului și al comisiilor parlamentare, dar și că există un loc formal unde se tranșează disputele între ministere: se numește ședință de guvern. Și deciziile se concretizează prin acte formale numite hotărâri de guvern așa cum a fost cea prin care a fost adoptat acest proiect de lege.

Este șocant că Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, care ar trebui să fie principalul promotor al digitalizării administrației, este cel care se opune cel mai vehement instrumentelor pentru a atinge acest scop. Asta în condițiile în care România este pe ultimul loc în Europa la acest capitol.

Sursa foto: Wikipedia Commons/ EU2017EE Estonian Presidency