USR Dumbrăviţa: Solicităm modernizarea DJ691, nu doar extinderea la 4 benzi

USR Dumbrăviţa: Solicităm modernizarea DJ691, nu doar extinderea la 4 benzi

Așa cum este deja cunoscut, în 2021, Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană și va avea nevoie de o legătură cu autostrada A1, care să facă față unui trafic intens. Astfel a fost demarat proiectul de modernizare a Drumului Județean 691, care traversează Dumbrăvița, aflat în administrarea Consiliului Județean Timiș. Proiectul „Modernizare DJ 691: lărgirea la 4 benzi a sectorului km 2+725 (sens giratoriu) – Centura Timișoara și Centura Timișoara – Autostrada A1” costă 80,4 milioane de lei și ar trebui să dureze trei ani și jumătate. La finanțare vor contribui Uniunea Europeană (57,7 milioane de lei) și statul român (8,8 milioane de lei).

Din păcate acest proiect ignoră interesele Dumbrăviței și va crea o serie de probleme adiacente, prezentate mai jos, pe care nimeni de la nivel județean nu se va grăbi să le rezolve după ce proiectul va fi terminat.

  1. Proiectul actual a fost conceput cu scopul de prelua spre și dinspre autostradă traficul pe direcția Timișoara, căruia i se va alătura și cel de tranzit dinspre zona industrială și va trece prin mijlocul comunei Dumbrăvița. Nu există indicii în acest proiect că problemele locale de trafic (lipsa rutelor alternative) și problemele nou create prin implementarea proiectului (poluarea, împărțirea comunei in două, etc.) ar fi fost măcar luate in serios la nivel județean.
  2. Când această extindere la patru benzi vine în contextul unei descărcări a traficului de pe autostradă spre Timișoara (cea de la Sânandrei fiind în continuare uitată intr-un sertar din Guvern) și al unui volum de trafic de tranzit semnificativ mai mare, problema fluidizării traficului pentru locuitorii comunei rămâne un semn mare de întrebare. Crescând numărul de vehicule, șoferii vor sta tot la cozi, dar nu pe 2, ci pe 4 benzi.
  3. Actuala administrație este responsabilă pentru lipsa oricăror rute alternative (semnificative) de intrare / ieșire din localitate. Începerea lucrărilor la acest proiect presupune restricționarea masivă a traficului pe această arteră principală pe întreaga perioadă de execuție a lucrărilor, ceea ce va aglomera și străzi secundare ce vor trebui să suporte un trafic suplimentar. Aceleași străzi vor avea de suferit și din cauza poziționării unora dintre girațiile propuse, care vor forța locuitorii sa folosească mai intens străzile înguste pentru a putea ajunge in direcția dorită. De exemplu, girația amplasată la intersecția cu Etolia trebuia sa fie la intersecția cu Fervenția (cu zone comerciale). Astfel, între Kaufland si până după Lidl nu va exista posibilitatea de traversare a benzilor.
  4. Proiectul nu prevede piste pentru biciclete pe lângă extinderea propriu-zisă la patru benzi. Acestea există pâna la intrarea in Dumbrăvița și apoi de la linia de centură spre autostradă, dar nu pe teritoriul comunei. O soluție ar putea fi reprezentată de utilizarea parții carosabile la comun, însă doar dacă viteza autovehiculelor este controlata (maxim 40 km/h). În plus nu există strategie de optimizare și încurajare de folosire a mijloacelor de transport în comun pe acest traseu. Ambele alternative menționate anterior ar avea rolul reducerii traficului de autoturisme.
  5. Traversarea unui drum cu patru benzi intens circulat va fi mai dificilă pentru pietoni. Numărul de accidente pa raza comunei Dumbrăvița va crește ca urmare a factorilor de risc precum viteza sporită a traficului de tranzit față de cel local și lipsa unei zone de refugiu între benzi. Iar ele vor fi plătite cu suferința oamenilor care locuiesc aici. Și atunci se vor propune treceri suspendate sau pasaje subterane. Ca să vezi… de unde era să știm ca așa va fi?
  6. O creștere masivă a traficului de tranzit și de viteză pe această arteră extinsă la patru benzi ar separa efectiv localitatea in doua părți, care vor tinde pe termen lung să se dezvolte separat, destrămând parte din țesătura culturală a localității si ștergând în timp identitatea acesteia.
  7. Amplasarea stațiilor de autobuz ar trebui să fie înainte de intersecție (în zona unde vehiculele deja frânează), nu imediat după (unde vehiculele accelerează).
  8. Considerăm că Primăria și-a abandonat cetățenii în această problemă, pentru că, deși se vorbește despre modernizare, în fapt este doar o lățire a carosabilului. Un proiect de asemenea anvergură trebuia să cuprindă și îngroparea cablurilor cu reducerea numărului de stâlpi, refacerea trotuarelor și un sistem de preluare a apelor pluviale în subteran pe întreaga lungime a drumului (existând o diferență de nivel a cotei roșii, cea din mijlocul drumului, de aproape 9 metri între cele 2 intrări în localitate, iar canalele curente nu acoperă tot traseul).

Pentru aceste motive USR Dumbrăvița ține să le reamintească locuitorilor din Dumbrăvița că acest proiect nu a fost gândit cu scopul de a rezolva prolemele locale reale și că, cel mai probabil, implementarea sa va crea altele noi, fară să rezolve problema de fond – fluidizarea traficului auto pe raza localității.