Cătălin Drulă – USR propune măsuri concrete care să deschidă Parlamentul către cetățeni

Cătălin Drulă – USR propune măsuri concrete care să deschidă Parlamentul către cetățeni

Aceste măsuri vor crește transparența și participarea publicului în actul de legiferare.

În prezent interacțiunea cu site-urile Camerei Deputaților sau Senatului privind procesul legislativ poate fi o experiență frustrantă pentru cetățeni.

Ce se întâmplă acum:

În comisiile de specialitate (Transporturi, Sănătate, Educație, IT, etc) se iau cele mai importante decizii din Parlament. Ședințele de comisii nu se înregistrează video și nu se transmit live decât prin excepție (marea majoritatea nu sunt înregistrate).

Nu sunt disponibile stenograme pentru ce se discută în comisii sau informații despre prezența parlamentarilor și cum a votat fiecare.

Textele de lege propuse, amendamentele, avizele diverselor autorități sunt de multe ori PDF-uri scanate. Nu se pot indexa de motoarele de căutare, nu se poate căuta în ele, practic sunt foarte greu folosibile.

Amendamentele sunt, de multe ori, cea mai importantă parte din tot procesul legislativ, dar nu sunt disponibile public decât post-factum, după adoptarea sau respingerea lor.

Nu există o platformă facil de utilizat pentru consultări on-line pe marginea proiectelor de legi sau amendamentelor, precum au parlamentul francez sau administrația islandeză.

Sunt doar câteva exemple care arată că mai este o cale lungă de parcurs până la un Parlament Deschis, un parlament al cetățenilor. E un drum pe care USR vrea să fie făcuți pași concreți.

Ce propune USR:

1) înregistrarea și transmiterea live video a tuturor ședințelor comisiilor parlamentare.
2) consemnarea prezenței și a voturilor nominale atât în comisii, cât și în plen, cu publicarea lor în timp real
3) utilizarea formatelor editabile pentru documentele din procesul legislativ, care permit atât preluarea automată, cât și găsirea cu ușurință a informațiilor
4) facilitarea consultării publice pe inițiativele legislative printr-o platformă de consultare online cu cetățenii
5) publicarea amendamentelor propuse în procesul legislativ pe Internet, de la momentul depunerii lor

Cerem tuturor forțelor politice să-și asume principiile pe care USR le propune pentru un Parlament Deschis, în contextul în care sâmbăta, 4 martie, are loc Open Data Day (Ziua Internațională a Datelor Deschise) :
– susținerea unei culturi a deschiderii și transparenței, concretizată într-un pachet de măsuri interne
– promovarea educației asupra rolului legislativului într-o democrație
– implicarea activă, fără discriminare, a publicului în dezbatere cu ajutorul noilor tehnologii
– facilitarea monitorizării activității parlamentare de către societatea civilă prin punerea la dispoziție a informațiilor, în timp real și în format deschis

Sursa foto: Joshua Fuller, Unsplash