Cătălin Drulă – Ce este și cum funcționează sistemul de alertare a populației

Cătălin Drulă – Ce este și cum funcționează sistemul de alertare a populației

Ce este sistemul de alertare a populației

Cel mai eficient sistem de alertare a populației asupra unor fenomene meteo extreme care se dezvoltă rapid este cel prin SMS-Cell Broadcast. Este vorba de trimiterea unui SMS către toți abonații aflați într-o anumită zonă geografică – suportul tehnic este prevăzut în protocoalele GSM, mesajele au prioritate înainte oricăror alt tip de comunicații și alertarea se face instantaneu și fără a fi nevoie să fie instalate alte aplicații pe telefonul mobil.

SUA au implementat acest sistem din anul 2012, Canada îl va avea operațional de anul viitor.

Din punct de vedere tehnologic, lucrurile nu sunt foarte complicate. E vorba doar de interfațarea între INMH/ANM și DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență) și operatorii de telefonie mobilă.

Cum poate fi implementat sistemul de alertare a populației

Voi propune Comisiei pentru Tehnologia Informației la ședința de săptămâna viitoare, să organizăm o dezbatere împreună cu instituțiile abilitate pentru a vedea care sunt pașii necesarii și responsabilitățile pentru ca acest sistem să fie implementat cât mai curând.

De asemenea, cred că e necesară o lege care să stabilească obligațiile părților (INMH, DSU, operatori de telefonie mobilă) și să constituie baza acestui sistem de alertare (similar, în SUA a fost elaborat the Warning, Alert, and Response Network (WARN) Act în 2006).

Sistemul de alertare nu ar fi numai pentru furtuni, ci și pentru alte situații excepționale: dezastre naturale, incendii, inundații, accidente deosebite (revărsări de substanțe chimice), accidente majore care blochează căi de comunicații. Pus mai repede în funcțiune, poate ar fi salvat vieți în cazul furtunii ce s-a abatut astăzi asupra Timișoarei.