Primarul Horia Bugarin construiește o nouă școală în Dumbrăvița

Primarul Horia Bugarin construiește o nouă școală în Dumbrăvița

Am finalizat studiul de fezabilitate, pas legal pentru orice investiție nouă pe care o primărie dorește să o realizeze, pentru o nouă școală ce va fi amplasată pe strada București. Va fi o clădire verde, va respecta standardele NZEB+, cu o suprafață construită de 3627 mp și va avea 13 clase, 5 de învățământ primar și 8 gimnaziale, 3 laboratoare, cantină, bibliotecă și o sală multifuncțională.

Sala multifuncțională este un spațiu polivalent pentru diferite activități didactice legate de mișcare. Acesta este va putea fi folosit de către comunitate la diferite evenimente culturale și artistice, conferințe, reuniuni comunitare și evenimente sociale. Cantina, cu o capacitate de 48 de elevi la interior și 24 în exterior se va afla în demisol. Școala va avea 175 de locuri de parcare pentru biciclete din care 50 vor fi prevăzute pentru echipamente electrice.

Spațiile exterioare vor fi dedicate mișcării precum și diferitelor activități verzi, cu sere de plante și grădini. Acest spațiu este organizat in 5 curți distincte. Prima este curtea bambușilor dintre volumele sălii multifuncționale. A doua este curtea de joc, pe suprafața de 700mp, o îmbinare spatii verzi, locuri de joacă și o mare pergolă verde cu 4 grădini tematice. A treia zonă este gradina suspendată care se accesează de la fiecare etaj, fiind o prelungire a spațiului de pauză de pe fiecare etaj. A patra zonă este terasa verde suspendată de pe acoperișul sălii multifuncționale, în suprafață de 430 de mp. A cincea zonă face relația dintre sala multifuncțională semi-îngropată și curtea verde și a fost gândită ca un spațiu polivalent de amfiteatru exterior pentru diferite activități legate de mișcare, teatru, serbări în aer liber.

Clădirea va avea o componentă de verde accentuată, definită prin materialele și tehnologiile de construcție. Sistemele de încălzire si răcire vor fi asigurate cu pompe de căldura aer-apă, iar ventilațiile se vor face cu centrale de ventilație cu recuperare de căldură. Școala va avea un sistem de reciclare a apelor pluviale, care vor fi utilizate pentru spațiile verzi. Acoperișul corpurilor înalte va fi utilizat pentru panouri fotovoltaice.

Școala verde va avea beneficii sociale și culturale prin creșterea responsabilității elevilor față de mediu, încurajând practici sustenabile. Ea va aduce oportunități mărite pentru activități in aer liber și o educație experiențială. Elevii vor putea fi implicați în grădini școlare, proiecte de reciclare, excursii în natură și activități sportive în aer liber, toate acestea contribuind la formarea unor abilități sociale, fizice și cognitive. Școala va oferi facilități moderne, resurse educaționale actualizate generând un mediu propice învățării.

Urmează realizarea proiectului tehnic, obținerea avizelor și a autorizației de construire și execuția lucrărilor. Dumbrăvița este o localitate cu explozie demografică, fiind între primele localități din țară la număr de copii noi raportat la populație și de aceea investim cei mai mulți bani în educație.