Primul studiu despre educația în Zona Metropolitană Timișoara

Primul studiu despre educația în Zona Metropolitană Timișoara

80% din elevii din Zona Metropolitană învață în Timișoara. În fiecare dimineață 7.700 de copii și tineri trebuie să ajungă la școlile din zona centrală a orașului.

Avem nevoie de încă două școli construite de la zero, în zona de sud și în zona de nord, și să utilizăm mai bine spațiile existente. Asta va însemna și o discuție grea, dar necesară, care privește organizarea rețelei școlare. În zona metropolitană nevoia de spații e și mai mare: patru noi școli. Pe prima o va construi în Dumbrăvița primarul USR Horia Bugarin.

Acestea sunt câteva din datele primului studiu despre educația în Zona Metropolitană Timișoara pe care l-am finalizat recent și pe care l-am lansat în dezbatere cu instituții publice, profesori și directori, elevi, societatea civilă, investitori și experți în educație.

În ultimele decenii, deciziile de a investi bani publici în școli au fost luate în mod pompieristic, iar rezultatele se văd. Avem școli supraaglomerate, spații neutilizate și în multe cazuri, clase prea mici.

Oprim acest mod de lucru. Am început deja să extindem școli de cartier și să obținem finanțări pentru școlile uitate de decenii. Aducem școala mai aproape de elevi și de părinți.

Discuția despre educație e o discuție a comunității și pentru prima oară o facem pornind de la date concrete și recomandări făcute de specialiști. Timișoara intră pe lista orașelor pionier din România cu privire la politicile de educație.

Avem în execuție concomitent cele mai multe investiții în educație din istoria orașului. Printre cele mai importante se numără:

👉 Construirea unei clădiri noi la Waldorf cu peste 20 de săli de clasă, ateliere, cabinete, laboratoare;

👉 Reabilitarea Colegiului Ungureanu – clădire aflată în zona de protecție istorică;

👉 Extinderea școlii 30 cu două clădiri noi și reabilitarea celor existente;

👉 Construirea unui campus nou, modern pentru Liceul Lenau, în zona Oituz;

👉 Extinderea școlii 13 cu o clădire nouă, inclusiv cu sală de sport;

👉 Construirea unei săli noi de sport la Școala 25, precum și lucrări de reabilitare;

Au depus cereri de finanțare strategice pentru oraș:

👉 Dotarea cu mobilier și echipamente IT moderne a tuturor școlilor din Timișoara, aprox 1300 de săli – 18 milioane de euro;

👉 Construirea unui campus pentru învățământ dual, împreună cu alți 30 de parteneri, lider de proiect fiind UPT – 21 milioane de euro + contribuție din bugetul local de 6 milioane de euro;

Am atras deja bani europene și pregătim proiecte pentru viitor:

👉 Reabilitarea Liceului Alimentar;

👉 Reabilitarea Colegiului Henri Coandă;

👉 Reabilitarea Școlii 1 din Fabric;

👉 Reabilitarea Grădiniței PP6;

👉 Reabilitarea Școlii 15 din zona Chișodei;

👉 Reabilitarea Liceului Ana Aslan;

👉 Reabilitarea Liceului Calderon;