Timișoara, orașul cartierelor. Planul lui Dominic Fritz și al Alianței USR-PLUS pentru cartierele Timișoarei

Timișoara, orașul cartierelor. Planul lui Dominic Fritz și al Alianței USR-PLUS pentru cartierele Timișoarei

În administrația mea nu există discriminare între cartiere! Vreau să reinventăm Timișoara pornind din cartierele ei și voi pune în acest proiect toată experiența acumulată în administrația publică germană unde orașele de mărimea Timișoarei au primării de cartier.

Un bun gospodar are grijă de fiecare părticică din gospodăria lui, nu doar de poarta pe care intră musafirii, în cazul nostru, Centru-Cetate. Pentru că orașul nu este despre musafiri, ci în primul rând despre oamenii care-l locuiesc, despre gazde.

Administrația de 8 ani a lui Nicolae Robu a neglijat total cartierele, lăsându-le pe unele dintre ele să decadă la premodernitate. Dacă mergi prin Kuntz nu zici că ești în Timișoara. Planul meu este ca oriunde te-ai afla, în orice cartier, să recunoști Timișoara.

Revoluția bunei guvernări înseamnă că resetăm structura și cultura organizațională a Primăriei pentru a satisface nevoile diferite ale cartierelor.

Primăria noastră va fi aproape de cartiere. Iată patru pași prin care vom face asta:
1️⃣ Desemnăm manageri pentru fiecare cartier.
2️⃣ Înființăm primării de cartier. Începem cu trei proiecte pilot.
3️⃣ Revitalizăm Consiliile Consultative de Cartier.
4️⃣ Alocăm resurse bugetare în cadrul bugetului participativ pentru proiectele de cartier, propuse de cetățeni

Ducem toate cartierele în secolul 21. Planul nostru are cinci direcții:

🛣 Utilități publice: Trotuare, asfaltare, iluminare.
În primii doi ani reparăm/construim trotuare pe 100 de străzi, iar în primii 4 astfaltăm toate străzile care azi sunt neasfaltate.

🚗 Locuri de parcare.
Scăpăm gradual de parcările pe pământ și pe spații verzi. Construim parcări supra- sau subterane în cartierele suprapopulate (Precum Circumvalațiunii, Aradului, Lipovei, Modern, Girocului și Șagului)

🏘 Reabilitarea energetică a blocurilor de locuințe.
Vrem ca până în 2028 toate blocurile construite înainte de 1989 să fie reabilitate termic.

🏡 Spații verzi între blocuri.
Implementăm conceptul de “Micro Parcuri”: acolo unde avem două blocuri turn alăturate, există și o mica zonă verde. Identificăm spații, pe care le transformăm în noi mari parcuri, mai ales la marginea orașului. Zonele vizate sunt Calea Sagului, Mehala, Lipovei, Modern, Ciarda Roșie.

👨‍👩‍👧‍👦 Spații publice pentru coagularea comunităților, unde oamenii socializează, au activități împreună, participă la evenimente publice. În realizarea lor vom ține cont de părerea locuitorilor zonei, de dorințele și nevoile lor, de istoria respectivului loc, pentru că ele trebuie să aibă și un rol identitar în cadrul cartierului. În unele cartiere, ele există deja (vorbim de parcuri, piețe sau piațete), noi vrem să le amenajăm mai bine și să le punem în valoare.

Citește aici întregul program al USR PLUS, Revoluția Bunei Guvernări.